Francija boljša od ZDA, štela je tudi ocena političnega vodstva

Obama ima samo še AA, Sarkozy ohranja AAA

Objavljeno
07. avgust 2011 11.10
Posodobljeno
07. avgust 2011 11.10
K. K./STA
K. K./STA

PARIZ – Potem ko je ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's prvič po 60 letih znižala kreditno oceno ZDA, francoska pa je ostala enaka, torej najvišja, je predstavnik bonitetne hiše za Evropo Jean-Michel Six pojasnil, da sta politično vodstvo in dobro vodenje glavna faktorja pri ocenjevanju držav. Odpira se seveda vprašanje, ali to pomeni, da je po mnenju bonitetne hiše francoski predsednik Nicholas Sarkozy, čigar državi je uspelo ohraniti oceno AAA, boljši od ameriškega kolega Baracka Obame.

Vroča linija med dopustom

Sicer pa bi utegnila bonitetna ocena spet povzročiti nova-stara zavezništva. Tako sta se sinoči že slišala francoski predsednik Sarkozy in britanski premier David Cameron. Dogovorila sta se za tesnejše sodelovanje pri iskanju ukrepov za omilitev dolžniške krize v EU in zmanjšanju bonitetne ocene ZDA. Ponoči naj bi se o krizi po telefonu pogovarjali tudi finančni ministri držav G7, so v soboto napovedali v Rimu, poroča STA.

Cameron se trenutno mudi na počitnicah v Italiji, s Sarkozyjem pa sta govorila približno 30 minut, so sporočili iz urada francoskega predsednika. »Strinjala sta se, da bosta še tesneje skupaj spremljala situacijo in da bosta v prihodnjih dneh še v stikih,« so sporočili iz Downing Streeta.

Rim na vrsti to noč

Medtem so v soboto zvečer v Rimu napovedali, da naj bi se še v noči na nedeljo o krizi na finančnih trgih po telefonski konferenci pogovarjali tudi finančni ministri držav skupine G7. Italijanski finančni minister Giulio Tremonti pa je v stalnih stikih s svojimi evropskimi kolegi, so še povedali.

Za zdaj ni znano, ali je do konference prišlo in kakšna je bila vsebina pogovorov. A kot predvidevajo analitiki, bi finančni ministri G7 lahko govorili o usklajenem delovanju centralnih bank, da bi zajezili poglabljanje dolžniške krize v Evropi, kjer sta se minuli teden v ospredju znašli Italija in Španija, in nadaljnje drsenje tečajev na finančnih trgih zaradi tega, ker je v petek Standard & Poor's znižal bonitetno oceno ZDA.