Trije policisti za las ušli smrti

S polavtomatsko puško je strašil že obsojeni brezposelni pravnik.

Objavljeno
28. oktober 2011 20.00
Posodobljeno
29. oktober 2011 12.00
E. B.
E. B.

ZAGREB – Trije hrvaški policisti so v četrtek popoldan za las ušli smrti: 50-letni Stjepan Foglec iz vasi Baničevec blizu Vrbovca, h kateremu so prišli poizvedovat o incidentu v bližnjem lokalu, je začel nanje streljati iz polavtomatske puške, a je k sreči dva le ranil, poročajo hrvaški mediji.

Odpovedalo je orožje

Samo srečno naključje je može v modrem verjetno ohranilo žive: Foglecu naj bi namreč orožje po šesti izstreljeni krogli odpovedalo! Tako je enega policista, 32-letnega Ivana Š., ustrelil v nogo, drugega, 21-letnega pripravnika Hrvoja M., je krogla le oplazila, tretjega, 40-letnega Ivico B., pa zgrešila, zadel je tudi policijski avtomobil. Edini nepoškodovani je onesposobil strelca in ga zadržal na tleh ter poklical pomoč kolegov, ki so Fogleca potem tudi prijeli in odpeljali. Mimogrede, tudi nasilnikova mati, ki živi v isti hiši, je bila takrat doma. Prav ona naj bi policiji odprla vrata, potem pa se je na vhodu nenadoma pojavil Foglec, ki je najprej privolil, da bo odšel s policisti mirno na zaslišanje na postajo, potem pa je nenadoma potegnil puško, za katero, mimogrede, nima dovoljenja. Preiskava o skorajda tragičnem dogodku je v polnem teku.

Leta 2000 odvrgel ročno bombo na nočni klub

Policija za zdaj še ne želi govoriti o podrobnostih dogajanja, na dan pa je prišlo že veliko nespornih podatkov, ki zgovorno pričajo o Foglečevi kriminalni preteklosti. Brezposelni diplomirani pravnik je leta 2000 odvrgel ročno bombo na nočni klub Oaza 2 v Vrbovcu in hudo ranil lastnika, zaradi česar so mu v Zagrebu sodili zaradi poskusa umora. Leta 2007 pa je na sodišču reševal spor s sosedom, a je med postopkom v dvorani s pestjo udaril sodnico! Za dejanji – grožnje in pretepi so menda pri njem že stalnica – sicer izobraženega Fogleca običajno stoji alkohol, pravijo neuradni viri, k pijači pa se je znova začel zatekati prav nedavno, potem ko je zapustil zapor. »Sicer je dober sosed, pameten in razsoden možak, a ko pije, se spremeni v pravo nasprotje. Živi sam z materjo in se ni nikoli poročil,« je povedal eden od prebivalcev ulice, ki so jo v četrtek preplavila policijska, reševalna in medijska vozila.

Ni hotel plačati pijače

Dan, ki bi se skorajda končal tragično, se je za Fogleca začel v bližnji kavarni Petica, kjer je že večkrat nadlegoval goste in lastnika Dina B. ter grozil, da bo vse postrelil, pijače seveda nikoli ni hotel plačati. Tako se je zgodilo tudi tokrat: miroljubni lastnik se ga je želel mirno znebiti, zato je popustil izsiljevanju in mu celo izročil nekaj denarja, menda okoli 300 kun. Štef, kot mu pravijo domačini, se je potem vinjen odmajal domov, na poti pa je menda –  meni nič, tebi nič – udaril in podrl mimoidočo, eden od gostov lokala je zato poklical policijo in prijavil izgred.