Janković tik pred soočenjem z Virantom odpovedal

Janković naj bi se zadržal v Kočevju.

Objavljeno
11. november 2011 17.31
Posodobljeno
11. november 2011 17.31
P. J.
P. J.
LJUBLJANA – Zoran Janković in Gregor Virant naj bi se srečala v predvolilnem soočenju v oddaji Svet na Kanalu A. Janković je kljub zagotovilom, da bo prišel, prelomil obljubo in se ni udeležil soočenja. Tik pred začetkom oddaje naj bi sporočil, da se je zadržal v Kočevju.

Virant si zateguje pas

Kako lahko od drugih zahteva, naj zategnejo pas, če pa je sam prejemal nadomestilo, kljub temu da je zaslužil kot profesor? »Če ne grem v politiko in če ne grem v to zgodbo, lahko zaslužim dvakrat več,« pravi Virant in trdi, da s kandidaturo veliko tvega in zateguje svoj pas.

Jankovića so želeli vprašati, kako bi pojasnil dvig davkov v Sloveniji, medtem ko njegova sinova plačujeta davke v davčnih oazah na Cipru.

O NLB

»Ste sposobni najti kupca za NLB v pol leta?« se je glasilo vprašanje novinarke. »Že leta se vleče veliko denarja iz Slovenije. Edina možnost je, da se zanjo najde strateški partner.« Virant, ki se zavzema za popoln umik države iz NLB je dejal, da bi partnerja lahko našli z mednarodnim razpisom. »Veliko potencialnih strateških partnerjev se lahko prijavi na mednarodni razpis, treba pa je izbrati najprimernejšega.« Kdo pa bi lahko banko v pol leta kupil, ni odgovoril.

»Ne gre pričakovati, da se bosta takoj pričela cediti med in mleko. Imamo zelo veliko dobrih podjetij v Sloveniji, ki so v zadnjih letih kljub krizi rasla. Tukaj je denar, treba je ustvariti pogoje, v katerih bodo taka podjetja investirala v Sloveniji,« je o gospodarski rasti dejal Virant. Govoril je tudi o reformah.

Delali bi dlje

V povezavi s pokojninsko reformo je dejal, da se bo morala podaljšati delovna doba, za koliko točno, pa ni želel povedati. Dejal je, da bo potrebno usklajevanje s sindikati. O zdravstevni reformi je dejal, da namerava nadaljevati Marušičev projekt zmanjševanja čakalnih vrst. Zravstvo pa mora po njegovem mnenju ostati javno. Zavzema se tudi za uvedbo e-zdravja.

O reformah je še povedal, da se z glavo skozi zid ne da, poudarja pa, da se bo treba s sindikati pogovarjati, pri čemer računa na modrost na obeh straneh.

O koaliciji je dejal, da se bodo odločali po volitvah in da bo ključno predvsem to, kakšne kandidate bo druga stranka ponudila za ministre.

Kdo je šaljivec?

Virant je zanikal navedbe novinarke, ki je trdila, da je Janković, preden je pristal na soočenje, dejal, da se mora pred soočenjem še dobiti z Virantom in se z njim pogovoriti o tem. »Janković se je gotovo šalil,« je dejal Virant