Elektrarna na Muri, »nova doba« za Pomurje

Kmetijci vidijo prednost v možnosti namakanja, čeprav HE ne bo imela akumulacije. Začetek gradnje konec leta 2016?

Objavljeno
12. maj 2014 20.55
Posodobljeno
12. maj 2014 21.00
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota – Prizadevanja Dravskih elektrarn Maribor (DEM) za gradnjo HE na Muri so danes dobila podporo soboške enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZ). Podpredsednik območne enote Marjan Perš po gradnji za Pomurje pričakuje »novo dobo in novi svet«.

V DEM bodo poskušali zgraditi HE Hrastje-Mota, gradnjo elektrarn za avtocestnim mostom so opustili, lokacij na mejni Muri pa še ne povsem. Po besedah vodje projekta pri DEM Igorja Čuša so prišli šele skozi polovico postopkov za odločitev o gradnji, sprejetje državnega prostorskega načrta in izdajo gradbenega dovoljenja. V pripravi imajo 26 strokovnih podlag, na podlagi katerih bo Vodnogospodarski biro Maribor čez približno eno leto pripravil okoljsko poročilo. Do takrat se bodo odločili za vrsto tehnične izvedbe ene ali dveh elektrarn.

Na podlagi okoljskega poročila bo treba oceniti sprejemljivost objekta v prostoru in izdelati presojo vplivov HE na okolje. Po Čuševem mnenju bi projektiranje lahko končali leta 2016, ko bi zaprosili za gradbeno dovoljenje in morda konec leta začeli gradnjo približno 100-milijonsko naložbo.

S HE bi vplivali na višino podtalnice, preprečevali sušo ...

Čeprav načrtovalci ne predvidevajo akumulacijskih elektrarn, sta pomurske kmetijce v koristnost gradnje prepričala možnost namakanja polj z vodo iz zajezitve in da bi bilo s HE mogoče vplivati na višino podtalnice in preprečevati sušo.

Predsednik zveze društev Moja Mura Stojan Habjanič pa opozarja na cenejše rešitve: »Menimo, da je kmetijska stroka dovolj modra, da bo regionalno kmetijsko politiko uspešno vodila brez tako velikih nekmetijskih ukrepov, kot je gradnja HE. Strokovne študije bodo pokazale, kaj koristnega lahko HE prinesejo kmetijstvu.« Medtem v zvezi po obmurskih krajih pripravljajo pogovore o možnostih trajnostnega razvoja brez gradnje HE.