Ime dneva: Jana Fleišer, vrtec Dobra teta

Mlada podjetnica leta vodi zasebni vrtec Dobra teta, ki je v dveh letih iz ene prerasel v štiri enote. 

Objavljeno
01. avgust 2014 15.48
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Jana Fleišer je Mlada podjetnica leta, ki vodi zasebni vrtec s štirimi enotami v Kranju. Za to se je odločila po prvi nosečnosti, ko se je spopadla s tem, kam dati v varstvo otroka. Vrtci so zasedeni in marsikateremu staršu ne uspe dobiti prostora za svojega malčka.

Poleg tega je Jana že dolgo hotela delati z otroki, zato je začela proučevati zakonodajo, kako do zasebnega vrtca. Najprej se je ta ideja zaradi množice predpisov zdela nemogoča, a med raziskovanjem je odkrila, da obstaja možnost organiziranega varstva v organizacijski obliki zavoda. Tako je junija 2011 začel nastajati prvi zasebni vrtec Dobra teta, ki se je v dveh letih zaradi velikega povpraševanja razširil na še tri enote.

Starše vključujejo v svoje dejavnosti

Fleišerjeva pravi, da ima načrtov za prihodnost veliko, vsi pa imajo skupno rdečo nit, in sicer pomagati družinam do čim bolj kakovostnega življenja in otrokom omogočiti okolje, kjer se bodo lahko neobremenjeno razvijali ter na kreativen način spoznavali svet in sebe. »Tudi starše hočemo poučiti o kakovostni vzgoji in jih čim bolj interaktivno vključiti v naše dejavnosti. Za nas so neprecenljiv vir informacij in podpore,« pravi mlada podjetnica.

Zaposlovali bodo

Trenutno ekipo dobrih tet sestavlja 23 srčnih žensk, ki se vsak dan trudijo pričarati nasmeh na obraz najmlajšim. »Prepričana sem, da se bo naša ekipa še povečala, saj predvidevamo, da bomo prihodnje leto zaposlili še najmanj tri. Glede na vse projekte, ki jih pripravljamo, sem prepričana, da se bo naša ekipa še okrepila,« pravi Fleišerjeva.

V vrtcu Dobra teta delujejo oddelki s koncesijo in delnim sofinanciranjem. Starši, ki imajo otroke v oddelkih s koncesijo, plačujejo enako kot v javnem vrtcu. V oddelkih z delnim sofinanciranjem pa plačujejo od 30 do 70 evrov, saj občine krijejo le 85 odstotkov svojega deleža, in ne sto odstotkov, kot je to v primeru oddelkov s koncesijo.

»Naša prednost je jasen cilj«

O primerjavi z javnimi vrtci Jana pravi: »Načelno se ne primerjamo z drugimi vrtci, saj nikoli nimaš dostopa do vseh informacij, kako se sami lotevajo varstev, finančnega ozadja in vseh dejavnikov, ki so povezani s tem. Menim, da smo že zaradi majhnosti lahko bolj prilagodljivi. Naša glavna prednost sta jasno določen cilj in pot, po kateri gremo, pa tudi velika prilagodljivost pri izvedbi in akciji, ko je treba skočiti in urediti nekaj, česar ni bilo v dolgoročnem načrtu. Veliko časa in energije posvečamo izobraževanju in zelo veliko vlagamo v kader, saj so bistvo vrtca vzgojiteljice, ki se vsak dan ukvarjajo z otroki.«

»Živite svoje sanje!«

»Zelo sem vesela in ponosna, da je bilo prepoznano naše trdo delo, ki smo ga vložili v uresničitev vizije in poslanstva. Dobili smo kar nekaj zanimivih kontaktov, organizirali že nekaj sestankov in pripravili temelj za nekaj projektov. Prepričana sem, da bomo z določenimi sklenili tudi dolgotrajno sodelovanje,« o tem, kaj ji je prinesel naziv mlada podjetnica leta, pravi Fleišerjeva.

Mladim, ki se podajajo na podjetniško pot, pa svetuje: »Drznite si sanjati! Če ne sanjate, ne morete živeti svojih sanj. Verjemite vase, poslušajte in družite se ljudmi, ki jih občudujete. Iz vsake izkušnje izluščite pozitivne, uporabne stvari in jih vključite v svoje življenje in delo.«