Jubilejni fokus: Poročila o svobodi in prispevki k napadom na soldatesko

Admiral sredi lakote. Prelomno poročilo Delovega afriškega dopisnika.

Objavljeno
06. junij 2014 23.08
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Tisk navadno beleži, kaj se dogaja v družbi. Obstajajo pa članki, ki družbo spremenijo. Morda najpomembnejši prispevek k družbenim spremembam v zadnjih desetletjih so imeli članki, ki se jih je oprijela oznaka »Napadi na JNA«. Najpomembnejši napad na JLA, objavljen v Delu, je bil napisan v Afriki.

Članek Admiral sredi lakote pokojnega Delovega afriškega dopisnika Avgusta Pudgarja – umrl je januarja 2009 – sodi med bolje varovane skrivnosti zgodovine slovenskega tiska. Na svetovnem spletu je omenjen bežno, v redkih zbornikih zgodovine tiska se ne pojavlja, v kolektivnem spominu nima posebnega statusa. In vendar je poročilo Avgusta Pudgarja, ki pripoveduje o dogajanju v Etiopiji, napisal pa ga je februarja 1988 v kenijskem Nairobiju, članek s posebno zgodovinsko težo.

Pudgar je namreč med branjem agencijskih poročil zaznal, da je Etiopijo, kenijsko sosedo, obiskal jugoslovanski obrambni minister Branko Mamula, po činu admiral flote. Admiral je v sestradani državi, ki se je za nameček ukvarjala še z zatiranjem eritrejskega osvobodilnega gibanja, podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju. Etiopija je jugoslovansko orožje potrebovala za spopad v državljanski vojni.

Pudgar je v članku, ki je bil objavljen 4. februarja 1988, nanizal več vprašanj o načelnosti jugoslovanske zunanje politike, zlasti o jugoslovanskih orožarskih poslih. Članek je z naslovom opremil tedanji odgovorni urednik Dela Tit Doberšek.

Zakaj gre za dobro varovano skrivnost zgodovine slovenskega novinarstva? Ker je na osnovi Pugdarjevega članka nastal mnogo bolj razvpit uvodnik v tedniku Mladina Mamula go home. Nepodpisani uvodničar (uvodnik je napisal Gorazd Suhadolnik) je namreč Pudgarjevo novico in kontekst združil z visokooktansko kritiko početja jugoslovanske vojske, zlasti orožarskega biznisa.

Članek Mamula go home, ki je temeljil na Admiralu sredi lakote, je vojska prepoznala kot dokaz, da je Slovenijo zajela kontrarevolucija. Jugoslovansko obrambno ministrstvo je leta 1988 pripravilo celo posebno analizo, ki je preštevala »napade na JNA«, iz analize pa je bilo očitno, da »napadi« niso obrobni pojav.

Admiral flote Mamula je leta 1988 zbiral sile, ki bi izvedle tisto, kar se je dobro leto dni pozneje zgodilo na pekinškem Trgu nebeškega miru. Hotel je zatreti duh svobode. Vendar za vojaški puč ni zbral dovolj somišljenikov. Kar je kasneje obžaloval.

Mamulo so sredi maja 1988 odstavili s položaja. Ali Žerdin