Pogodba z Italijani bo prekinjena

Neuradno smo izvedeli, da namerava Luka Koper v kratkem prekiniti pogodbo z italijanskim podjetjem ki poglablja morsko dno v Luki.

Objavljeno
12. maj 2014 22.42
Posodobljeno
13. maj 2014 06.00
Luka Koper 07.oktobra 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Neuradno smo izvedeli, da namerava Luka Koper v najkrajšem možnem času (morda že danes) prekiniti pogodbo z italijanskim podjetjem Costruzioni Generali Xodo iz Roviga, ki je 19. februarja začelo poglabljati morsko dno v prvem bazenu Luke Koper.

Do danes, ko bi morala biti dela v glavnem opravljena, je podjetje opravilo le približno eno desetino posla. Luka je zdaj v resni stiski.

Preprosto poglabljanje morskega dna v prvem bazenu Luke Koper se je spremenilo v pravo moro. Če do konca avgusta podjetje ne bo zagotovilo globljega dna, bo lahko izgubilo strateško zelo pomemben posel in primat pri pretovoru zabojnikov, ki ga ima že nekaj let v severnem Jadranu.

Zaposleni so ugotovili, da bi moralo italijansko podjetje do danes iz morja odstraniti za 215.000 kubičnih metrov mulja ter tako morsko dno poglobiti s 13 na 14 metrov. Po meritvah, ki so jih opravili prejšnji teden, kaže, da so do zdaj odstranili komaj 20.000 kubičnih metrov mulja.

Zdaj, toliko let po tem, ko bi delo že moralo biti končano, se je začela bitka s časom. Uprava družbe je ugotovila, da bi nadaljevanje dela z istim podjetjem pomenilo preveliko tveganje. Zato bodo delo čim prej prekinili in v najkrajšem času (še ta teden) na portalu za naročanje tudi objavili razpis in poskušali pridobiti izvajalca, ki bi bil v dveh mesecih sposoben opraviti delo. Po zagotovilih poznavalcev bi takšno delo lahko opravil nizozemski izvajalec, ki ga lani decembra uprava Gašparja Gašparja Mišiča ni izbrala.

V koprski javnosti, predvsem pa v Luki Koper se je začela zelo ostra razprava o tem, kako je to mogoče in kdo je odgovoren za tako tvegano odločitev. Uprava je zbrala 700.000 evrov cenejšega, vendar precej manj zanesljivega izvajalca. Po neuradnih podatkih je bil izvajalec povezan s koprskim Grafistom pri drugih poslih.

Čeprav so nekateri opozorili, da se je Maersk že menda odločil, da bo njihovo matično pristanišče Trst, so nam včeraj v Luki Koper zatrdili, da se bo zveza treh največjih ladjarjev za kontejnerje o tem poslu odločala septembra.