Programski svet RTVS z v. d. predsednika Mitjo Štularjem

Imenovan je za obdobje šestih mesecev. Štular je bil v 29-članski programski svet imenovan na predlog civilne družbe.

Objavljeno
04. februar 2014 16.12
Posodobljeno
04. februar 2014 16.27
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Nov programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes na svoji ustanovni seji ni uspel izvoliti predsednika sveta.

Za mesto sta se potegovala Mitja Štular in Ciril Baškovič. Ker nobeden od njiju ni prejel večine glasov, je svet v skladu z zakonom o RTVS Štularja, ki je zbral več glasov, imenoval za v. d. predsednika za obdobje šestih mesecev.

Programski svetniki bodo v nadaljevanju seje skušali izvoliti namestnika predsednika sveta in se dogovorili o razpisu mesta generalnega direktorja RTVS.

Za Štularja, ki je bil v 29-članski programski svet RTVS imenovan na predlog civilne družbe, je glasovalo 13 svetnikov. Baškovič, ki ga je za svetnika predlagala stranka SD, pa je zbral 12 glasov. Po neizvolitvi na predsedniško mesto je Baškovič med kandidati za namestnika predsednika sveta.

Državni zbor je na seji 19. decembra lani imenoval 13 novih članov programskega sveta RTVS. Iz nabora političnih strank je imenoval Baškoviča, Danico Cmrečnjak, Nikolo Damjanića, Miho Kluna in Jelko Stergel. Kot rečeno, je Baškoviča predlagala SD, Cmrečnjakovo Desus, Damjanića PS, Kluna SDS in Stergelovo DL.

Iz nabora civilne družbe pa je državni zbor v programski svet nacionalne RTV hiše na novo imenoval Metko Hojnik Verdev, Jedrt Jež Furlan, Saša Lapa, Milana Lovrenčiča, Jožeta Ostermana, Brankico Petkovič, Matjaža Steržeta in Božidarja Zorka.

Interese civilne družbe v programskem svetu RTVS za mandatno obdobje 2014-2018 zastopajo tudi Andrej Aplenc, Slavko Kmetič, Alojz Bogataj, Leon Oblak, Žiga Kušar, Jernej Černič Letnar, Štular in Branko Žnidarič.

Na predlog predsednika republike sta programska svetnika Janez Gril in Geza Erniša. Slovensko akademijo znanosti in umetnosti zastopa Janko Kos, italijansko narodno skupnost Maurizio Tremul, predstavnik madžarske narodne skupnosti pa je Elizabeta Bernjak.

Člani novega programskega sveta RTVS na predlog zaposlenih pa so Igor E. Bergant (informativna dejavnost), Nataša Bolčina Žgavec (kulturno umetniška dejavnost) in Igor Kuralt (tehnična dejavnost).