Pravica do vode na Obali

Državi že 40 let ni uspelo najti vodnega vira za tri istrske občine, čeprav je denar bil.

Objavljeno
21. marec 2014 21.23
Posodobljeno
22. marec 2014 17.00
imo/Hrvaška,Bol naBraču-VODA,PITNA VODA, PIPA,V
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Ker ministrstvo za kmetijstvo in okolje že nekaj mesecev nima 72.000 evrov, zamuja s plačilom okoli pol milijona evrov izvajalcem, ki na Obali gradijo izboljšave na vodovodnem omrežju, pretežno iz evropskih sredstev.

Zato izjava ministra Dejana Židana, da Slovenija zagotavlja vsem državljanom pitno vodo, v slovenski Istri zveni prazno. Državi že 40 let ni uspelo najti vodnega vira za tri istrske občine, čeprav je denar bil. Nazadnje so pred nekaj leti več deset milijonov evropskih sredstev za zagotavljanje vodnega vira za tri istrske občine preusmerili še na Kras, a so s tem projekt tako zapletli, da zdaj ne na Obali ne na Krasu nimajo novega vodnega vira, denarja pa tudi ne. Tokrat ministrstvo nima 72.366 evrov, da bi poravnalo prve štiri račune za hidravlične izboljšave v treh obalnih občinah. Ker so na državni delež vezana še evropska sredstva, država zamuja s plačilom okoli pol milijona evrov.

Pogodba o sofinanciranju iz kohezijskega sklada predvideva mesečno poravnavo računov. Prvi začasni poračun za opravljena dela so gradbena podjetja iz štiričlanskega gradbenega konzorcija izstavila novembra, drugega decembra, nato januarja in februarja. Kohezijski sklad je zagotovil okoli 6,4 milijona, država 1,1 milijona, tri obalne občine pa 1,5 milijona evrov za popravilo (izboljšanje) 18 kilometrov primarnega vodovodnega omrežja na 34 odsekih in enega vodohrana. S posegom bodo zmanjšali vodne izgube ter dosegli racionalnejšo in varnejšo oskrbo z vodo na Obali. Vendar naložba ne rešuje dolgoročnega problema preskrbe Obale z vodo.

Trem obalnim občinam je ministrstvo za gospodarski razvoj odločbo o dodelitvi sredstev za hidravlične izboljšave izdalo že maja 2012. Zakaj se zdaj zatika pri plačevanju mesečnih računov? Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so odgovorili: »V proračunu za leto 2014 so bile pravice porabe za naše ministrstvo znižane, zato je izvedba plačil iz sredstev kohezijskega sklada in slovenske udeležbe otežena. Ministrstvo ne more podpisati pogodb zaradi težav z zagotavljanjem likvidnosti na kohezijskih okoljskih projektih. Zato še ni izvedlo nakazil. Rok upravičenosti izdatkov je do 31. decembra 2014. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje si v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in ministrstvom za finance intenzivno prizadeva za čim hitrejšo razrešitev nastale situacije.«

Na občini Koper, ki je v imenu treh občin nosilec projekta, so odgovorili, da izvajalci delo opravljajo v skladu s potrjenim terminskim planom. »Projekt ogrožajo zgolj neizplačila pogodbenih sofinancerskih sredstev.«