Ameriškemu fiziku uspelo narediti nitke nevidnega plašča

Očitno pravljični plašč nevidnosti ni več daleč od tega, da bo ugledal luč sveta.

Objavljeno
12. november 2011 12.50
Posodobljeno
12. november 2011 14.00
Mi. S.
Mi. S.

DALLAS – Nevidnost je že vrsto let sveti gral vseh raziskovalcev – bodisi vojaških ali civilnih. Le kdo si ni vsaj enkrat želel postati neviden, si nadeti plašč nevidnosti tako kot slavni mali čarovnik Harry Potter. V teksaškem fizikalnem laboratoriju pa očitno pravljičnost uresničujejo.

Skriti za kratek čas

Na univerzi v Teksasu je uspelo raziskovalcu Aliju Alievu sestaviti osnovo za plašč nevidnosti – nevidne nitke. V svojem fizikalnem laboratoriju je uporabil posebne ogljikove nanocevke, ki, kot je razvidno s spodnjega posnetka, izginjajo in se spet pojavljajo. Za televizijsko mrežo MSNBC je povedal, da za zdaj s to tehnologijo še ne zmore popolnoma skriti predmetov, ampak le za kratek čas.

To je vseeno velik korak, saj so do zdaj znanstveniki po navadi prikazali, kako izgine nekaj mikroskopskega. Zdaj pa pravi predmeti izginjajo v realnem času pred očmi opazovalcev.

Nevidni oklepniki

Nevidnost je vsekakor zelo zanimiva tudi za vojaško industrijo. A tukaj ne govorimo o letalih, nevidnih za radarje, ampak o dejanski nevidnosti. Na Švedskem znanstveniki že vrst let poskušajo izdelati poseben oklep, ki bo lahko njihove oklepnike skril pred sovražnimi izvidniki ali izstrelki.
Tehnologija deluje tako, da posebne kamere posnamejo okolico in teren okoli vozila, nato pa poskušajo ta vzorec mrzlega in toplega razvrstiti prek ploščic na oklepu tanka. Tako naj bi se namreč nekako zlil z okolico in ne oddajal infrardeče slike ter s tem pretental nasprotnika, da ne gre za vojaško vozilo, ampak za navaden avtomobil, kos skale ali kravo.