Črni maček tri dni na bodicah

Žival, ki je na vrhu vztrajala tri dni, je iz zagate pregnal šele ropot helikopterja.

Objavljeno
15. november 2011 15.59
Posodobljeno
16. november 2011 05.58
F. S.
F. S.

PHOENIX – Ob 512 hektarjev velikem umetnem jezeru Saguaro na Sal Riverju (slani reki) v puščavi Sonora v ameriški zvezni državi Arizona so imeli uslužbenci manjše marine na jezeru, nato pa še z novinarji lokalne televizije AC15 tri dni opravka s črnim mačkom, ki je obtičal na vrhu sedemmetrskega kaktusa vrste saguaro (gre za kaktus z latinskim imenom Carnegiea gigantea, ki lahko živi celo 150 let in zraste 18 metrov v višino). Na bodičastem naravnem puščavskem nebotičniku zaplezano žival je prva med krajšim sprehodom prejšnji četrtek med nabiranjem zdravilnih zelišč po naključju opazila Laura Bundock, žena enega izmed čuvajev v marini.

Črni lump pritegnil medijsko pozornost

Ker je bil v petek še vedno na vrhu orjaka, so iz marine na jezeru Saguaro (večje umetno zajetje je približno na pol poti med mestoma Phoenix in Sunflower, nekoč živahnem naselju zlatokopov, danes pa mestu duhov) obvestili novinarje lokalne televizije AC15 in jim v redakcijo po telefonu poslali fotografijo na vrhu rastline obtičalega kosmatega nesrečneža. Ali se je tja zatekel na begu pred pumo ali ga je na vrh visokega in z dolgimi in ostrimi bodicami posejanega saguara gnala radovednost, ne bo nikoli znano. Dejstvo je bilo, da si brez pomoči sam očitno ni upal dol.

Za mačke pravijo, da imajo devet življenj. Če to drži, je kosmatincu rešila življenje novinarska ekipa lokalne televizije AC15, ki je na prizorišče njegove zadrege priletela s helikopterjem. Med snemanjem in nizkim preletavanjem kaktusa z mačkom na vrhu je helikopterska ekipa zganjala tak hrup in povzročila tak veter, da je maček pred letečim in ropotajočim sovražnikom na koncu premagal strah pred bodicami. Odločil se je za beg in sestop. Ko je bil po treh dneh na tleh, se je, verjetno zaradi vbodov in bodic, pod kaktusom še nekaj sekund motovilil, potem pa izginil v suho podrast.