Hvalili so se po facebooku, dobili pa obisk mož v modrem

Družabno omrežje lahko posreduje ključne informacije za rešitev primera.

Objavljeno
06. november 2011 09.31
Posodobljeno
06. november 2011 11.30
D. P.
D. P.
Facebook v ZDA pomaga policiji tudi pri lovljenju falotov. Huffington Post opisuje primere, ko je ravno družabno omrežje posredovalo ključne informacije za rešitev primera.

Prepovedana fotografija, ženskam vdiral v profil

Bivši uslužbenec prve pomoči v New Yorku je med eno od intervencij fotografiral zadavljeno žensko. Sliko je objavil na facebooku. Službo je izgubil, opraviti pa je moral še 200 ur družbenokoristnega dela.

Računalniški pirat ali heker, kakor želite, Joseph Bernard Campbell je po spletu spoznal 19 žensk. Vdrl jim je v elektronsko pošto, prebrskal po njej in ugotovil, da so dekline očitne nežgečkljive, če imajo toliko žgečkljivega materiala na računalnikih, zato ga je poslal malo naokrog, očitno domnevajoč, da si podzavestno želijo, da si ga ogleda čim več svetovnega občestva. Spremenil je tudi profilne fotografije svojih žrtev.

Ona v zaporu, njega so ubili

Šest zelo mladih najstnic, starih 12 in 13 let, so prijavili zaradi grozečih besed, namenjenih učiteljem, ki očitno nisi bili po njihovem okusu.

Dve mladoletnici sta se spravili na vrstnico. Na facebooku sta objavili seksualno fotografijo in opolzke izjave, zdaj pa jima grozi 30 dni mladoletnega zapora.

London Eley iz Filadelfije je prek facebooka najemala morilca za očeta njenega otroka. Javil se je Timothy, oba pa sta morala v zapor, ker je oče Corey White očitno ugotovil zaroto in ju prijavil. Vseeno pa je bil ubit kmalu za tem – ali po naročilu, še ni jasno.

Preveč so se hvalili

Scotland Yard je s pomočjo mreže prišel do osebe, ki je podžigala nemire v Londonu.

Kvartet roparjev se je hvalil, da si briše zobe s stodolarskim bankovcem. Policija je postala pozorna na zapise in kmalu prijela četverico.

Najstnik iz Illinoisa je pripravil seznam najbolj zaželenih učenk na šoli. Ob tem jim je dodal tudi posebne vzdevke (Padli angel, Modra bomba). Do ocen je prišel na podlagi zunanjega videza, spolne privlačnosti in seveda na osnovi lastnih testiranj, da ne bi kateri slučajno naredil krivico. Mladca so našli policaji, vendar njegov odvetnik trdi, da ni nikogar žalil, pravico do izražanja mnenja pa tako ali tako ima – upajmo lahko samo, da so nadobudnice pri njem vsaj naredile izpit.

27-letni Robert Nickson je bil ujet, ker je bil v zvezi z mladoletnico. Na facebooku je objavil skupno fotografijo, kar je bilo dovolj za čuječe varuhe morale in zakona.

Na sojenje z orožjem

Bivša kandidatka za ameriški kongres Cheryl Allen je bila ujeta, ker je javno grozila državnim uslužbencem. Zapisala je, da bi bila potrebna legalizacija nošenja orožja v sodni dvorani. Mogoče pa bo ameriškim sodržavljanom kdaj to tudi omogočeno, saj ga nosijo tako rekoč še med spanjem.

Januarja letos so prijeli tudi skupino 13-letnikov s Floride, ki niso samo grozili vrstniku s smrtjo, ampak so se že resno pripravljali, da bodo od besed prišli k dejanjem.

26-letna Ruth Ramirez je bila udeležena v pretepu v enem od čikaških barov. Od silnega ponosa nad lastnim samouresničenjem se ni mogla upreti skušnjavi in se je o tem pohvalila na facebooku. To je v neizrekljivo zadovoljstvo opazila prijateljica njene žrtve – policija je bila obema nadvse hvaležna, saj je imela dovolj dokazov za aretacijo.