Na svet je prisikala dvoglava in še albinka

Vraževerni so verjeli, da se mlečne kače ponoči prisesajo kravam na vime.

Objavljeno
03. november 2011 21.17
Posodobljeno
04. november 2011 11.00
A. P.
A. P.

Lahko le ugibamo, kako so bili presenečeni strokovnjaki iz zavetišča Sončne kače na Floridi, ko so dobili podmladek. Ustanova, ki je namenjena zaščiti teh zanimivih bitij, je nedavno dobila v last sedem kačjih jajc vrste honduraška mlečna kača. Gre za priljubljene živali, ki jih pogosto najdemo tudi v domovih kot ljubljenčke, saj so čudovitih barv in obvladljivega značaja. Njihova vzreja je relativno preprosta, saj so kače popolni mesojedci in se zadovoljijo z občasno miško. Podobno kot večina moških.

Niso mogli verjeti svojim očem

Osebje zavetišča se je ob novici, da so se kače izvalile, zbralo okoli inkubatorja in za čuda preštelo kar devet glav. Tudi po ponovnem štetju se ta številka ni spremenila. Lastnik zavetišča Daniel Parker se spominja: »Dvakrat sem moral pogledati, preden so možgani verjeli očem.« Pred njim se je vila dvoglava kača, povrhu pa sta iz enega izmed jajc zlezli kači dvojčici. Skratka, bilo je leglo in pol.

Vraževerje

Verjetnost, da se izvali dvoglava kača, je zelo majhna, te se v povprečju pojavijo na 10.000 izvalitev. Primer honduraške kače pa je še toliko bolj zanimiv, saj je tudi albinka. To ne pomeni, da je belo obarvana, temveč označuje odsotnost temnega pigmenta. Mlečne kače so dobile tako ime, ker so ljudje nekoč verjeli, da se ponoči prisesajo kravam na vime, kar seveda ne drži. Je pa res, da se rade zadržujejo v hladnih in temnih prostorih, kot so hlevi. V ujetništvu lahko zrastejo do 150 centimetrov.

Pred leti je bila v Mariboru razstava plazilcev, med njimi je bila tudi dvoglava kača Eddy, prav tako honduraška mlečna kača, ki je bila domnevno zavarovana za pol milijona dolarjev. Takrat je bila ena izmed treh znanih na svetu. Po nekaterih podatkih bi lahko dvoglave kače v ujetništvu dočakale 20 let in več.