S 25 operacijami si je izbrisal sovraštvo z obraza

Predsodke je imel ovekovečene na koži.

Objavljeno
31. oktober 2011 17.14
Posodobljeno
31. oktober 2011 17.14
Li. K.
Li. K.

Bryon Widner je bil v Ameriki eden najbolj znanih in najnasilnejših članov gibanja White Power (bela moč/oblast). Svoja prepričanja je ponosno razkazoval s tetovažami, ki jih je imel po vsem telesu in tudi po obrazu. Toda ko je Widner doživel razsvetljenje, se je tako kot predsodkov želel znebiti tudi sovraštva polnih tetovaž, saj zaradi njih ni mogel dobiti službe in preživljati družine.

Potrebnih je bilo kar 25 operacij v 16 mesecih, da je njegova preteklost izginila z njegovega obraza in je tako postal običajen član družbe.

Pomagal mu je temnopolti človek

Odstraniti toliko tetovaž pa ni bilo ne enostavno in ne poceni, le redki zdravniki opravljajo tako zapletene operacije. Widner si je bil v obupu pripravljen odstraniti tetovaže celo s kislino. Njegova žena je zato v obupu storila nekaj, kar bi se ji v preteklosti zdelo nepredstavljivo. Obrnila se je na temnopoltega človeka. Daryle Lamont Jenkins, temnopolti aktivist in trn v peti rasistom je bil pripravljen pomagati Julie Widner, Bryonovi ženi.

V razmislek mladim generacijam

Z veliko truda sta Widnerjeva le prišla do denarja za odstranitev tetovaž, preselila sta se tudi v drugo državo. Kje stanujeta, vedo le najbližji prijatelji, kajti znanci iz preteklosti jima grozijo, ker sta opustila stara prepričanja. Njuna zgodba je povzeta v dokumentarnem filmu Erasing hate (Izbris sovraštva). Widner, ki je še zmeraj potetoviran po večjem delu telesa, skuša prekriti politične in nacistične tetovaže, toda njegov obraz je čist. Svojo zgodbo sta povedala javnosti, zato da bo kakšen jezen najstnik morda dvakrat premislil, preden se bo podal v neonacistične vode.