Narobe parkirala 208. pred Kristusom

Italijanki so obresti za globo obračunali od leta 208 pred našim štetjem.

Objavljeno
27. oktober 2011 21.10
Posodobljeno
28. oktober 2011 08.00
E. B.
E. B.

AGRIGENTO – Da neusmiljena birokracija nikoli ne zastara, nazorno prikazuje primer iz Agrigenta na Siciliji. Gospe, ki je pozabila ali pa preprosto zanemarila plačilo globe zaradi napačnega parkiranja leta 2008, je policija znova izstavila račun, seveda s pripadajočimi obrestmi: 45-letnico je skoraj kap, ko je pogledala znesek, in kako je ne bi, saj so od nje zahtevali kar 32.530,40 evra!

Računalniška napaka

Od šoka in nenadne slabosti se je zgrudila, tako da so njeni domači poklicali reševalce, ti so jo nemudoma odpeljali v bolnišnico San Giovanni di Dio. Tam si je opomogla, k sreči so ugotovili samo, da ima prenizek krvni pritisk, sledilo pa je še večje olajšanje: še enkrat je preverila izstavljeni vrtoglavi račun, na njem pa ni pisalo leto 2008, temveč 208 – in to pred našim štetjem! Od nje so zaradi računalniške napake torej absurdno, milo rečeno, zahtevali za kar 2219 let obresti, dejanski dolg, kot se je pozneje izkazalo, je znašal le 102 evra.

Nenatančni Italijani

Znesek je seveda nemudoma poravnala, morda pa bo zaradi neljubega dogodka, za katerega se, mimogrede, policija ni niti opravičila, nekoliko uvidevnejša in bolj razumevajoča do svojih strank: ženska je namreč zaposlena na zloglasni agenciji za prihodke, ki je v Italiji odgovorna za obračun in terjanje davkov. Svoji izkušnji se zdaj lahko mirno smeje, ni pa edina, ki so jo oblasti zaradi malomarnosti skorajda obrale do kosti: pri naših zahodnih sosedih so takšni birokratski spodrsljaji kar pogosti, lani so denimo nepravično obračunali za kar enajst milijard evrov denarnih kazni!