Noč čarovnic ali mučenje živali?

Oglejte si, kako so po svetu preživljali 31. oktober.

Objavljeno
01. november 2011 11.27
Posodobljeno
01. november 2011 12.05
S. U.
S. U.
Ameriška pogruntavščina, njihov pust, imenovan noč čarovnic (angleško halloween), je mimo. Poveličevanje groze, ki ga pri nas poznamo predvsem iz ameriških grozljivk, ima sicer korenine v keltskem poganskem žetvenem prazniku samhain (to bi se izgovorilo savin), ki ga še vedno praznujejo nekateri Irci in Škoti.

Krvavi madež preteklosti

Prav zato pri nas omenjeno noč obravnavamo kot eno izmed kapric, ki so nastale onkraj luže. Kljub temu zagovorniki halloween pojmujejo praznik kot očarljivo mešanico kultur in stoletij: mešanica keltskega novega leta, praznika rimske boginje sadnega drevja, sadja in vrtov Pomone in krščanskega praznika vseh svetih. Spet drugi pravijo, da gre le cerkveno prikrito praznovanje pobojev domnevnih čarovnic, ki so se dogajali v preteklosti.

Otroci v glavnih vlogah

Kakor koli že, po svetu tradicionalno praznovanje noči čarovnic obsega prižiganje kresov, kostumirane zabave, gledanje grozljivk, dolbenje buč in obiskovanje hiš za to, da bi bili obdarovani (angleško trick-or-treating, imate kaj za pusta hrusta, pa se sprašuje pri nas na takšnih obhodih, pri katerih so praviloma v glavnih vlogah otroci).

V galeriji si oglejte, kako noč čarovnic praznujejo po svetu.