Nosoroga privezali in prepeljali s helikopterjem

Tono in pol težko žival so bingljajočo v zraku prepeljali na drugo lokacijo.

Objavljeno
04. november 2011 12.55
Posodobljeno
04. november 2011 14.00
P. J.
P. J.
POLOKWANE – Tono in pol težak nosorog je bil prvi, ki so ga na nenavaden način preselili iz rezervata v Južni Afriki na 24 kilometrov oddaljeno novo bivališče.

Težaven prevoz

Dvajset minut dolga vožnja v zraku se je začela, potem ko so veterinarji nosoroga uspavali in ga pripravili na selitev. Zaradi težko dostopnega terena so morali nosoroga preseliti tako, da so ga privezali za noge in ga bigljajočega z vojaškega helikopterja prepeljali v provinco Limpopo.

Nosoroga so želeli prestaviti tako, da bi ga čim manj vznemirjali, zato so ga, preden so ga dvignili, uspavali. Pri podvigu je sodelovalo kar 25 ljudi. Fotografije nenavadnega prevoza je objavila agencija Green Renaissance.

Boj proti lovu

Statistike, ki govorijo o divjem lovu, niso rožnate. Uradno naj bi bilo letos izgubljenih kar 341 nosorogov, lani pa 333. Nosorog na fotografijah pa je že sedmi v tem tednu, ki so ga preselili na drugo lokacijo, kjer bo pomagal pri naravnem prirastu. Vodje projekta natančnega mesta novega bivališča niso predstavili, saj želijo živali zavarovati pred morebitnim nezakonitim lovom.