Princ Charles: Sem v sorodu z Drakulo

Priznanje angleškega princa ni šala za noč čarovnic.

Objavljeno
31. oktober 2011 14.50
Posodobljeno
31. oktober 2011 16.00
Mi. S.
Mi. S.

Pred kratkim se je angleški princ Charles pojavil na britanski televiziji, kjer je promoviral oddajo Divji Karpati (Wild Carpathia), s katero želi zaščititi transilvanski gozd, ki je pomemben del romunske dediščine, vendar mu grozi izumrtje.

Številne transilvanske vasice (Transilvanija je velika za približno tri Slovenije) so zapuščene, saj so številne družine, ki so živele tukaj, po padcu komunizma odšle na zahod in pustile vse za seboj. Tisti redki, ki so ostali, pa so se začeli ukvarjati z intenzivnim kmetovanjem, ki pa na okolje nima pretirano dobrega vpliva.

A to je šele začetek ...

V televizijski oddaji je princ Charles razkril še družinsko skrivnost: povedal je namreč, da je potomec zloglasnega Vlada III. Tepeša, po katerem je nastal tudi znani roman Brama Stokerja Drakula (leta 1897).

Vlad je bil romunski bojevnik in plemič, ki je v 15. stoletju vladal tem krajem pred prihodom Turkov. Znan je bil po svojih krutih in krvavih obredih, svoje sovražnike je nabijal na kole, govorilo pa se je tudi, da je kruh namakal v kri svojih žrtev – od tod morda legenda o vampirju, ki pije kri.

Med svojo vladavino je pobil več kot 40.000 sovražnikov, izdajalcev in nepoštenih trgovcev.

Sin hudiča

Njegov nadimek dracul, pomeni bodisi zmaj (bil je namreč vitez reda zmaja), vendar v romunščini beseda drakul pomeni tudi sin hudiča.

BBC je poročal, da je bila tudi kraljica Marija v sorodu z Vladom. Pomanjkanje železa naj bi bilo v krvi kraljeve družine, pa je morda celo res, da so v nekdanjih časih tudi oni pili človeško kri, da bi izboljšali svojo.

Prince Charles je v Transilvaniji tudi kupil posest v mestu Viscri, ki velja za rojstni kraj zloglasnega Vlada. Kaj se na tej posesti dogaja, pa je še zavito v skrivnost ...