V Avstraliji so skovali kar tono težak zlatnik

Zlatnik s premerom 80 centimetrov tehta tono in je vreden 56,4 milijona dolarjev.

Objavljeno
01. november 2011 18.31
Posodobljeno
02. november 2011 09.44
Joze Splichal
Joze Splichal

PERTH – Prejšnji četrtek, ob koncu daljšega obiska britanske kraljice Elizabete II. v Avstraliji, so v največjem mestu in prestolnici Zahodne Avstralije javnosti (pred tem pa seveda njenemu britanskemu kraljevskemu visočanstvu) premierno predstavili nov največji zlatnik na svetu. Zlati orjak iz avstralske državne kovnice v Perthu je v Guinnessovi knjigi rekordov nasledil v kanadski kraljevski kovnici v Ottawi leta 2007 skovani zlatnik, v katerem je za cent zlata. Za kengurujski zlatnik oklicani avstralski superrekorder iz 99-odstotno čistega zlata ima 80 centimetrov premera, debel je 12 centimetrov, tehta okroglo tono in je vreden 56,4 milijona dolarjev – 55,4 milijona dolarjev je vredno zlato, dodaten milijon dolarjev pa so bili stroški njegove izdelave.

Megazlatnik dobra naložba

Izdelava do zdaj največjega zlatnika na svetu je bila zahteven, naporen in skoraj eno leto trajajoč posel leta 1899 ustanovljene kovnice zlatnikov v Perthu. Kovnica Perth Mint se je za kovanje tono težkega zlatnika odločila v času, ko so začele cene zlata rasti v nebo. Megazlatnik, oblikoval ga je znani avstralski dizajner izdelkov iz žlahtnih kovin in dragih kamnov, zlatar in draguljar dr. Stuart Devlin, je po besedah direktorja kovnice zlatnikov v Perthu Eda Harbuza za kovnico predvsem dobra naložba.

»No, malo pa se lahko tudi pohvalimo in svetu pokažemo, česa vsega smo Avstralci sposobni,« je med zlatnikovo slovesno medijsko premiero v Perthu dodal Harbuz. Zlato za novi največji skovani zlatnik na svetu in za številne druge manjše in lažje zlatnike, ki jih kujejo v državni kovnici v Perthu, je prišlo iz zlatega hribovitega zaledja prestolnice Zahodne Avstralije. Nahajališča zlata v rudnikih v bližnjih hribovjih Coolgardie in Kalgoordie namreč še dolgo ne bodo izčrpana.

Ni na prodaj

Kengurujski zlatnik seveda ni na prodaj. V kovnici v Perthu so se z veliko in dolgoročno pametno naložbo vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, nekaj cvenka pa jim bo sproti navrgel kot nova turistična znamenitost prestolnice Zahodne Avstralije. Cena vstopnice za ogled tono težkega zlatega svetovnega rekorderja stane 15 avstralskih dolarjev, od četrtkove premierne predstavitve pa si ga je ogledalo že skoraj 5000 radovednežev. Med letoma 2000 in 2007 je imel primat najtežjega desetkilogramski zlatnik iz Kitajske, avstralski zlati kenguru, ki se mu očitno ni treba bati za svetovni primat, pa je na svetovnem prestolu največjega po petih letih zamenjal 100 kilogramov težak zlatnik iz kanadske kraljevske kovnice v Ottawi.