Za milijon gum v zapor

Na vsakem odlagališču bi smel imeti 6000 gum, imel pa jih je celo 400.000.

Objavljeno
10. november 2011 21.30
Posodobljeno
11. november 2011 11.00
F. S.
F. S.

LINCOLN – »Sodni mlini so morda kdaj res prepočasni, a na koncu običajno in skoraj vselej vse zmeljejo. Ker ste velika in nenehna nevarnost za čisto okolje, boste zaradi več kot milijon rabljenih gum na svojih deponijah na štirih koncih Anglije, ki bi jih morali že zdavnaj odstraniti, uničiti ali predelati, a jih niste in ste se na triletne zahteve okoljevarstvenikov preprosto požvižgali, vas obsojam na 15 mesecev zapora,« je v torek v mestu Lincoln sodnik Sean Morris oznanil že na bežni pogled besnemu 33-letnemu podjetniku Carlu Davidu Steelu in mu dal z udarcem kladivca po mizi vedeti, da je sojenja konec in da ga ni več pripravljen poslušati.

250.000 funtov stroškov

Steele, s katerim so se uprave za zaščito okolja v angleških grofijah brez uspeha ukvarjale in tožarile od leta 2009, je s sodišča v Lincolnu romal naravnost v zapor, ko bo spet na prostosti, pa ga čaka še plačilo 250.000 funtov stroškov za odvoz in uničenje njegovih skladišč rabljenih gum in še pol milijona funtov kazni. Kako bo 33-letni podjetnik z rabljenimi avtomobilskimi gumami poplačal vsoto, še ni jasno, saj je med dvodnevno sodno obravnavo v Lincolnu povedal, da je tik pred bankrotom.

»Zdaj boste imeli dovolj časa, da razmislite o posledicah svojega početja«

Sodnik Morris mu je na to odvrnil, da na sodišču ni zaradi grehov v finančnem poslovanju, marveč nespoštovanja predpisov o varstvu okolja in povzročanja konkretne škode okolju v različnih krajih v Angliji, kjer je kljub številnim prepovedim grmadil na tisoče in tisoče dodatnih starih avtomobilskih pnevmatik. »Zdaj boste imeli dovolj časa, da razmislite o posledicah svojega početja, s katerimi bodo imeli tisti, ki jim zdravo in čisto okolje nista deveta skrb, zdaj polne roke dela. In ne protestirajte, lahko bi vas obsodil celo na pet let zapora,« je bil v sodni palači jasen delivec pravice.

Imel je milijon gum

Policisti in okoljevarstveni inšpektorji so na deponijah v zadnjih šestih mesecih našteli več kot milijon odpadnih gum. V Spaldingu v grofiji Linconshire, kjer je imel Stelle glavni sedež podjetja za predelavo in uničevanje odpadlih gum, so mu jih našteli okoli 400.000, na divjem odlagališču v sosednji pokrajini Essex še dodatnih 300.000, preostalih 300.000 starih pnevmatik pa je imel na najetih zemljiščih v Norfolku in Yorkshiru. Po britanskih predpisih za varstvo okolja bi imel na posamezni deponiji lahko največ 6000 gum.