Zaljubljenca se držita za roke že 1500 let

Bronasti prstan dokazuje, da sta bila poročena.

Objavljeno
05. november 2011 14.44
Posodobljeno
05. november 2011 14.44
Andrej Predin
Andrej Predin

Arheologi so v italijanskem mestu Modena odkrili zanimivo najdbo. Med izkopavanjem tri metre globokih grobov v okolici starodavne rimske palače so naleteli na poslednje počivališče dveh zaljubljencev. Okostji ležita drugo ob drugem in se držita za roke. Tako sta bili položeni pred približno 1500 leti. Raziskovalec Vania Milani je pojasnil: »To je zelo ganljiv in lep prizor. Glava ženske je obrnjena proti moškemu in držita se za roke. Predvidevam, da je bila tudi glava moškega obrnjena proti ženski, ko so ju pokopali. Verjetno je bila položena na vzglavnik, ki je z leti strohnel, zato se je glava obrnila v drugo smer.«

Umrla eden za drugim?

Med ženskim skeletom so odkrili bronast prstan, kar pomeni, da je bila poročena. Strokovnjaki so potrdili, da sta umrla v kratkem časovnem razmiku. Verjetno sta bila plemiškega rodu, saj je mesto v 5. stoletju slovelo po lončarstvu. Njegovi prebivalci so izdelovali svetilke za celoten imperij in pošteno služili. Po koncu izkopavanj bodo kosti preselili v bližnje mesto in jih prihodnje leto razstavili.

Zanimivo je, da gre zgolj za eno izmed 11 grobnic, ki so jih odkrili. Preostale niso bile tako romantične. V eni so naleteli na kosti treh močno iznakaženih moških, eden je bil najstnik, lobanjo je imel položeno med nogami. Verjetno so bili sužnji, ki jih je pokončal gospodar.