Sporočilo Tininih zmag

Zmage v športu so samo posledica vrednot.

Objavljeno
27. januar 2013 21.51
reut*Maze
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Tina Maze je na Zlati lisici doživela svoja najlepša dneva kariere, ko je na krilih šampionskih predstav vsa Slovenija dihala z njo ter uživala v Korošicini športni veličini in izjemnosti. Vendar je z zmagami, kot vrhuncih športnega opusa vselej tako, da na koncu vala navdušenja gredo rezultati v zgodovino, športniki in navijači pa se vrnejo v realnost, k vsakdanjemu delu in krutim izzivom življenja. Zmage Tine, Roberta Kranjca, Jakova Faka, rokometne reprezentance ter drugih slovenskih športnih junakov pa ne pomenijo le to, da so v svoji ustvarjalnosti med najboljšimi na svetu. Imajo tudi drugo, precej globje sporočilo.

Tini sanjski nastopi niso od narave dani, ampak so, ob nesporni nadarjenosti, plod dveh desetletij trdega dela in vztrajnosti, vere in zaupanja vase ter posvečenosti svojemu poslanstvu in ciljem, iz katerih se tudi v najtežjih trenutkih trpljenja rojevajo veselje, uživanje in predvsem zadovoljstvo. Gre za vrednote športa in etiko oziroma samodoslednost, ki se pri Tini in njenem partnerju Andrei Massiju zrcalita tudi v njunem odnosu do življenja. Majhnosti in podrejenosti ne priznata, verjameta pa v svoje znanje, odličnost izvedbe, moč in poslanstvo.

V Sloveniji veliko razglabljamo o krizi vrednot in etike ter morale. O športu kot vrednoti življenja odločno premalokrat govorimo, čeprav v svoji prvinskosti pozitivno vpliva na družbeni razvoj in še zlasti vzgojo. Spodbuja veliko trajnih vrednot, predvsem pa otroke v najbolj kritičnih letih nenehno uči pomembnega življenjskega poglavja. Najboljši slovenski športniki bi s svojimi vrednotami, kot so pravičnost, poštenost in iskrenost, spoštovanju sebe in drugih, odgovornost, celovitost, kakovost, skupno delo in solidarnost, spoštovanje pravil in zakonov morali biti vsem veliko večji zgled, kot so z zmagami. Še zlasti tistim, ki nam krojijo vsakdan. Navsezadnje so zmage v športu samo posledica vrednot.