Dišalo po odojku, viskiju in vaniliji

Karmen Stavec ni bilo med povabljenimi, a tudi letos so tekle solze.

Objavljeno
28. februar 2011 19.24
Maja Kepic
Maja Kepic
Pa je za nami. Še ena Ema, letos, kot so napovedovali organizatorji, popolnoma drugačna. Končna ocena: prežeto z vonjavami. Seveda mislimo predvsem na zmagovalko Eme 2011, Majo Keuc, ki bo 12. maja s pesmijo Vanilija nastopila na velikem evrovizijskem odru. A po kuhinji je zadišalo še pred začetkom prireditve.

Zasedba Rock Partyzani je na prizorišče meni nič tebi nič vkorakala s pravcato pojedino. Majhne mize, za katere so se posedli, so se dobesedno šibile pod težo dobrot, ki so jih prinesli s seboj. S pečenim odojkom, svežim kruhom, hrenom in z jabolčnim zavitkom so zbudili brbončice vseh navzočih. Ob okusni jedači seveda ni manjkala niti pijača; za to priložnost so si omislili poseben napitek, ki so ga poimenovali partikola. »Recept je preprost. V pet litrov kokakole vmešaš od dva do tri litre viskija,« nam je zaupala pevka Jasmina. »Posledice so kmalu vidne, a ne?« je še dodala. Sicer pa še zdaleč niso bili edini, ki so nazdravljali med prenosom. Tabujevci, denimo, so si privoščili pivo, pevka Lara Love in njeni fantje so zvrnili vsak po nekaj borovničk, Aprilina ekipa in zasedba Feliks Langus pa očitno prisegata na priljubljen zeliščni liker. Seveda (vsaj pred nastopom) – le toliko za pomiritev živcev.

Napetost je dosegla vrhunec, ko je simpatični voditelj Klemen Slakonja napovedal razglasitev dveh izvajalcev, ki se bosta pomerila v superfinalu. V glavah je zaropotalo, zapele so fanfare, nato pa ... V jok! Da, tudi letos so točili solze. Karmen Stavec ni bilo, rahločutnost je tokrat pokazal moški. Ob razglasitvi, da se je pesem Ladadidej uvrstila v finale finala, so robčke ponujali Raayu, avtorju skladbe. K sreči je bila pevka April bolj suverena in je brž pohitela na oder, kjer se je še enkrat predstavila s svojo točko. Gledalci so, kot že rečeno, izbirali med njo in Keučevo, in se odločili za drugo.

»To je bil zgolj enkratni izlet, v te vode ne bomo več zašli,« je po koncu festivala povedal kar malce razočarani Maco, kitarist pri skupini Tabu. »In to niti, če bi nas povabili!« je še dodal. Priznal nam je, da so sami imeli druge favorite (skupino Leeloojamais in Hannah Mancini s Sylvainom in Mikom Valom), a tokrat je pač odločala žirija. No, na njen račun smo slišali še kar nekaj opazk. Nekateri so pogrešali moškega strokovnjaka, drugi so se spraševali, kaj za vraga tam počne televizijska voditeljica, skoraj vsi udeleženci pa so se zgražali nad Severino. Zmotili so tudi večkratni poskusi žirije, da bi zabavala občinstvo na račun reševanja političnih sporov med Slovenijo in Hrvaško. In ko smo že pri tem: hrvaška premierka Jadranka Kosor je že dokazala, da ni vešča tujih jezikov. Po letošnji Emi z gotovostjo lahko trdimo, da jih ni niti Severina.