Dva obraza Matjaža Tanka (65), pa mlada pohotnica ...

Dobrodelni popovci z Možem iz Manče zbirajo denar za pediatrično kliniko.

Objavljeno
04. marec 2011 09.56
Barbara Pance
Barbara Pance
Ne samo da popovci, novinarji in voditelji oddaje 24 ur, vsak dan prodirajo v naše domove, v redakciji, ki jo dnevni ritem oklepa vse od ranih zvokov ptičjega petja pa tja do ure strahov, so očitno dovolj nori, da se bodo preklopili še v namišljeni svet. Kakšni so medijski junaki čisto od blizu, bo mogoče preveriti na odrskih deskah, kamor je svoje kolege postavil gledališčni zanesenjak in naturščik Janez Usenik. Komik tudi v novinarstvu ima iverke z odra dobesedno zarite v podplate. Lotil se je muzikala o španskem kultu Don Kihotu, ki že 45 let velja za klasiko in stalnico vseh teatrov s patino, takoj ko je ugotovil, da v hiši ni edini zaljubljenec v gledališče. »Misija – nemogoče. A k sreči so bili dovolj nori, da so takoj rekli da.« Iz broadwajskega gledališča torej naravnost v Špas teater, glavni liki pa bodo v popolni prevladi Popovega ansambla.

Kup črvivega gnoja


»Želimo napraviti predstavo, ki bo gledalce hkrati nasmejala in se jih dotaknila. Vsaj nasmejali jih bomo zagotovo – upam, da v tistih delih, kjer je smeh predviden. Vse vloge pa sem ljudem ponudil tudi zato, ker sem v njih videl lastnosti likov, ki jih predstavljajo,« je odstrl Janez. Ali to velja tudi za simpatično Oto Roš, ki da spominja na pohotnico. »Ota je že na prvi pogled ženska, ki se zna postaviti zase in ukrotiti življenje, v sebi pa skriva še mnogo več. Tako zanjo kot za druge velja, da bi si želel, da jim nekoč lahko rečem prijatelji, in da so to ljudje, ki bi jih želel imeti ob sebi, če se kdaj odločim nadeti oklep in se pognati nad mline na veter.« Popinovka v realnem življenju nima izkušenj s prodajanjem ljubezni. »Moja Aldonza je močna ženska, ki se je prilagodila položaju, da lahko preživi, precej darvinsko, kar mi je blizu. To, da je prostitutka, ni njena karakteristika, to je pač cena življenja, za katerega se bori, in je, dokler ne sreča Don Kihota, edino življenje, ki ga pozna. Kup gnoja, kot pravi sama, mi smo le črvi v njem. In da smo za določeno ceno vsi isti ... Ne vem, če se ne strinjam z njo. Moj svet je lep, kako bi razmišljala, če bi bilo drugače?«

Tanko na dvoje

Med novopečenimi igralci je tudi izjemna raziskovalka Katarina Keček, ki bo tokrat le gospodinjila. »Na srečo pucanje pa kuharija tukaj nista v prvem planu. Res pa je, da doma ob pospravljanju in drugih ženskam ljubih opravilih vedno pojem in plešem; opero nujno ob sesanju, kantri ob čiščenju stranišča, brez narodnjakov ne skuham fižola, čiščenje oken pa je brez podpore Diamande Galas psihično neizvedljivo,« razlaga novinarka, ki, kot pove, v resnici živi življenje iz muzikala. »Skok iz moje kuhinje na odrske deske je krajši, kot se na prvi pogled zdi.«

Izza poročevalskega katedra se bo izvil tudi starosta voditeljstva Matjaž Tanko, ki bo pokasiral dve vlogi. »Vsak človek ima najmanj dva obraza. Enega za doma, drugega za službo pa še enega za družbo. Si mislite, da bi bil v vsakdanjem življenju takšen kot pred ekranom? Tam pač odigram vlogo voditelja, sem resen, vsaj večji del, poštirkan, sicer si nadenem kravato vsake kvatre enkrat, pazim na izgovorjavo, drugače kar nekaj zamomljam, sem počesan in napudran, zakaj le?« je zabaven voditelj.

Predstavi bo takt za spretnejše lovljenje ritma in glasbeno podlago dajal orkester Slovenske vojske. Izkupiček od predstave, prva bo 23. marca, bodo namenili nakupu opreme za pediatrično kliniko.