Iris in Gibonni žrtvi facebooka

Tudi Slovenci nismo imuni: prek spleta nadlegovali Iris Mulej in Sašo Lendero.

Objavljeno
22. februar 2011 18.53
Maja Kepic
Maja Kepic
Edina stalnica v življenju so spremembe, pravijo. Če so nekoč glasbeniki zgolj prepevali in prirejali koncerte, danes to še zdaleč ni dovolj. Zasičenost trga se še kako občuti tudi v šovbiznisu. »Če želiš živeti od glasbe, se preprosto moraš promovirati tudi drugače,« je začel pripovedovati svojo zgodbo priljubljeni hrvaški pevec Zlatan Stipišić, bolj znan pod imenom Gibonni. »Ker dandanes stik s potencialnimi sponzorji, partnerji in oboževalci najlažje navežeš predvsem v virtualnem svetu, sem želel slediti trendom in ustvaril svoj profil na facebooku.«

Kraja identitete

A zaradi izjemno velikega števila uporabnikov ta postaja vse bolj priljubljeno igrišče za spletne kriminalce. Ti na njem lahko pridobijo veliko uporabnih informacij za organiziranje in izvedbo raznovrstnih kriminalnih dejanj, in sicer od širjenj lažnih informacij do izsiljevanj, kraj in ugrabitev. Pred nadobudnimi spletnimi kriminalci žal ni varen nihče. »Prejšnji teden sem se ravno odpravljal na dopoldansko kavico, ko me je vsa vznemirjenja poklicala moja menedžerka in mi povedala, da imam na facebooku lažni profil, prek katerega naj bi flirtal z več kot sto dekleti,« je za enega od hrvaških časopisov razkril 43-letni pevec, ki prihaja iz Splita. Njegov telefon naj bi v minulih dneh skorajda pregorel, saj je na nekaj minut prejemal sporočila oboževalk, s katerimi naj bi se dogovoril za zmenek.

»Seveda smo z ekipo takoj poklicali policijo, ki je hitro rešila neprijetno zadevo. Lažni profil je že izbrisan, preiskava pa je pokazala, da je na facebooku še nekaj profilov z mojim imenom in podobo. Sam sem dosegljiv le na uradnem profilu, kar je v naslovu tudi jasno označeno,« je pojasnil glasbenik in dodal, da odgovarja zgolj za objave na tej strani. »Dvomim, da me je kdo želel dejansko napasti ali očrniti moj ugled. Menim le, da imajo nekateri preveč dela z drugimi ljudmi, namesto da bi to energijo raje vlagali vase. Preprosto nimajo svojega življenja, kar je zelo žalostno,« je prepričan Gibonni. Neprijetna izkušnja ga je še dodatno spodbudila k razmišljanju, ali naj sploh še zaupa modernim informacijskim tehnologijam. »Imel sem se že namen izbrisati s facebooka, premišljeval sem celo, da bi umaknil tudi svojo spletno stran. Po dogovoru z ekipo, ki skrbi za moje pojavljanje v medijih, sem se nato odločil, da oboje vendarle obdržim. Osebno pa imam še vedno veliko raje bolj tradicionalne medije, kot sta radio in televizija,« je še povedal.

Sarkozy odstopil

Tarča hekerjev pa niso le glasbeniki, ampak tudi številne druge javne osebnosti. »Dragi rojaki. Zaradi izjemnih okoliščin, v katerih se je znašla Francija, sem se odločil, da nepreklicno odstopim s položaja predsednika države,« je pred kratkim na svojem uradnem spletnem profilu zapisal francoski predsednik Nicolas Sarkozy (56). K izjavi je bila pripeta tudi povezava do spletne strani neke priznane pariške restavracije, kjer naj bi Sarkozy priredil manjšo zabavo ob odhodu z visokega položaja. Vseh 350.000 virtualnih prijateljev, ki ga spremljajo prek portala, je takšna izjava seveda šokirala. Telefoni v njegovem kabinetu so pregoreli, njegov osebni tajnik pa je menda skoraj doživel živčni zlom. »Bilo je noro. Mislili smo, da se nam bo zmešalo,« je povedal eden od predsednikovih sodelavcev. »V osebni profil na facebooku so vdrli hekerji in objavili izjavo, ki je seveda povsem neresnična. Predsednik ni odstopil s položaja in o tem niti ne razmišlja,« je naposled povedal njegov predstavnik za stike z javnostjo in dodal, da so osebni profili na družabnih socialnih omrežjih očitno premalo zavarovani in da bodo pri tem odslej previdnejši.

Facebook je tako že postal pravi raj za prevarante. To razkriva tudi najnovejše poročilo o spletni varnosti. »Medtem ko se mnogi tega zavedajo, si drugi zatiskajo oči pred nevarnostmi, ki tam prežijo na uporabnike,« so še zapisali avtorji poročila iz družbe Sophos Security. Pred lažnimi objavami se – prav ironično – ni mogel zavarovati niti Mark Zuckerberg (26), ustanovitelj te izjemno obiskane spletne strani, po katerem so nedavno posneli celo film Socialno omrežje, v katerem je zaigral Justin Timberlake (30).

Iris zlorabili, Saško ozmerjali

Tudi priznana slovenska manekenka Iris Mulej (29) je prijavila dva lažna profila, ki sta bila ustvarjena pod njenim imenom. Pravila priljubljenega družbenega omrežja namreč prepovedujejo dva profila z identičnim naslovom skupine ali imenom javne osebnosti, zato so skupaj z lažnim začasno onemogočili tudi njenega pravega. Pristojnim je morala poleg osebnih podatkov poslati tudi kopijo osebnega dokumenta, preden so ji profil spet aktivirali. Manekenka se je namreč bala, da bi ji nepridipravi lahko škodili tudi na poslovnem področju, saj se prek omrežja večkrat dogovori za delo ali intervju.

Pevka Saša Lendero (37) pa ima s facebookom malce drugačne izkušnje. Ko se je odločila, da gre v korak s časom, in si je odprla svoj profil, je bila šokirana, ko so ji neznanci skoraj vsak dan pošiljali grožnje. »Zmerjali so me, naj neham izkoriščati ime Saše Lendero, da je to kaznivo in grdo. Spet drugi so mi pisali, da me bodo prijavili in da je za prilaščanje tuje identitete na tovrstnih straneh predvidena visoka kazen. Pravzaprav se mi je zdelo zelo lepo, da se je toliko ljudi potegnilo zame in poskušalo preprečiti izkoriščanje mojega imena na spletu,« je povedala Saška.