Jakopič in Kobilca za med

V Kanadi živeči rojak Tomaž Arko se je odpovedal bogati dediščini in podaril sliki.

Objavljeno
12. februar 2011 12.35
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
LJUBLJANA – V Sloveniji vsako leto zboli za rakom od 50 do 60 otrok do 19. leta starosti. Mlad organizem prenese veliko, običajno in po logiki narave mnogo več kot staro, utrujeno deblo, zato je rak pri otrocih zelo dobro ozdravljiv. Od vseh obolelih jih umre 30 odstotkov, 70 odstotkom majhnih ali mladih bolnikov uspe premagati to zahrbtno bolezen, za katero znanstveniki še niso pojasnili vzroka.

V Kanadi živeči rojak Tomaž Arko je od svoje tete – donatorke, ki pa se ni želela javno izpostaviti – podedoval nekaj izjemnih umetniških slik slovenskih slikarjev, med njimi olje na platnu Ivane Kobilce z naslovom Cvetje in zgodnje delo slovitega impresionista Riharda Jakopiča z naslovom Vrtnar. Toda Tomaž Arko se je bogati dediščini odrekel in se strinjal s teto, da jo proda na avkciji, izkupiček pa daruje ustanovi za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi. Poleg slik omenjenih slovenskih avtorjev so na dražbi ponudili še sliki manj znanega švicarskega slikarja krajinarja, pol ducata lepo okrašenih majolik ter dve bakreni in dve bronasti posodi. In, tega pač ne smemo pozabiti, naša junakinja, tekačica na smučeh Petra Majdič, je podarila svoje tekaške čevlje.

Ustanova za pomoč otrokom z rakom je bila ustanovljena leta 1988. Kot nam je na kratko povedala dr. Majda Benedik - Dolničar, ni bil prvi darovalec sredstev nihče drug kot Ivan Kramberger, dobri človek iz Negove. Dolničarjeva se spominja: »Kramberger je stal na Tromostovju s svojo opico in nagovarjal ljudi. Stopila sem k njemu in mu povedala, da bi potrebovali nekaj sredstev za ustanovitev in delovanje našega, takrat zavoda za zdravljenje obolelih otrok. Rekel mi je, da je za to treba več denarja, da ga trenutno nima. No, čez nekaj časa me je poklical in nam daroval kar zajetno vsoto, če se prav spomnim, je bilo to 10.000 nemških mark.« Ustanova, registrirana pri ministrstvu za zdravje, poskuša predvsem izboljšati kakovost življenja in zdravljenja obolelih otrok, zbira sredstva za nakup novih medicinskih naprav in izobražuje kadre. Kot poudarja dr. Dolničarjeva, svojega delovanja ne obešajo na veliki zvon, sredstva ljudje pogosto darujejo kar sami. »Letni proračun ni prav velik, občasno pa nam posamezniki darujejo veliko vsoto denarja. Tako nam je pred dvema letoma neki gospod zapustil svojo odpravnino v podjetju, to je bilo 20.000 evrov.« S tem denarjem so kupili aparat za terapijo.

Dobrodelno avkcijo umetnin je vodil Tone Fornezzi - Tof, za popestritev pa je nastopila tudi slovenska pevka Simona Vodopivec Franko. V uri in pol so prodali vse naštete dragocenosti in za bolne otroke iztržili kar 18.250 evrov. Majolike so hitro pošle za 150 do 200 evrov, za bronasto posodo so se kupci tudi stegnili in za najdražjo plačali 500 evrov. Za Cvetje Ivane Kobilce, majhno sliko v okrasnem okvirju, je bila izklicna cena 5000 evrov, prodali so jo za 5300. Vrhunec večerne avkcije je bil seveda Jakopičev Vrtnar, ki, kot rečeno, spada v slikarjevo zgodnje obdobje. Slika je nekoliko nenavadna. Jakopič namreč vrtnarja ni naslikal pri delu na vrtu ali slonečega ob ograji, temveč utrujeno sedečega za domačo mizo, ob lončnici. Poznavalci iz Galerije Januš so delo ocenili na 8000 evrov.

Da je Vrtnar zares vreden pozornosti in dobra naložba, govori dejstvo, da se je za sliko zanimala tudi Narodna galerija, pa so rekli, da nimajo dovolj denarja. Po kratki dražbi jo je kupila družba BTC, njen direktor Jože Mermal je za sliko odštel 10.000 evrov. Jakopičev vrtnar bo tako visel v njihovi galeriji in bo na ogled vsem obiskovalcem. Na koncu pa se je oglasil Gabriel Brezovar in tekaške čevlje Petre Majdič kupil za 1000 evrov in jih obenem podaril pediatrični kliniki. Dr. Dolničarjeva je obljubila, da bodo čevlje naše snežne šprinterke obesili na steno, tako da bodo na ogled vsem otrokom.