Joški in jezik razkurili fašiste

Italijanska nagica slovenskih korenin razdražila s parolo Trst je naš!

Objavljeno
17. februar 2011 10.30
Barbara Pance
Barbara Pance
Giulia, ki ima na sončni strani Alp ime Julija, je dobro poskrbela za to, da bo njeno razgaljeno telesce – natisnjeno v reviji Playboy – pristalo v številnih (verjetno ne samo moških) rokah tudi v Italiji. Tržačanka, ki se ji po žilah pretaka slovenska kri, s provokativno izjavo krasi marčevsko naslovnico najbolj brane revije z ušeski za moške.

»Trst je naš!« je vzkliknila 26-letnica in dvignila nemalo prahu prav med obujanjem zgodovinskega spomina na fojbe pri naših zahodnih sosedih. 
Prsata blondinka, ki sicer dobro pozna zgodovinsko konotacijo vroče izjave, se na položaj pri sebi doma požvižga, kot nam je povedal novinar in vodja foto projektov pri Playboyu Filip Kocijančič. »Naš namen nikoli ni politična provokacija, prej inteligenten humor, objava pa se po naključju ujema z obeležjem v Italiji. Res pa je, da smo Slovenci pomagali pri osvoboditvi Trsta in tja hodili po kavo in druge dobrine, tako rekoč ga imamo za svojega, pa tudi Gulia je našega rodu in smo jo nekako osvobodili – vseh oblek,« je še pojasnil.

Tržaška diva, ki z merami 93-70-91 buri domišljijo, se je sama odločila, da se pokaže v Evinem kostumu; malce spominja na multibogataško razuzdanko Paris Hilton. Razume jezik svoje babice, govori ga pa ne, čeprav je njen stric učitelj slovenščine. Menda je vsestransko dejavna: dela kot moderatorka šovov, animatorka, fotomodel, njene ambicije pa segajo v tujino.

»Redko srečaš punco, ki ima tako veliko in močno željo, a jo zna lepo kontrolirati, zaveda se, da bi lahko nekaj dosegla, a stoji na trdnih tleh,« jo občuduje Kocijančič. Tla pa bi ji očitno radi spodnesli zagovorniki fašistične ideologije, ki so v časniku Il Piccolo svojo rojakinjo skoraj obsodili izdajstva domovine in kvizlinštva. Ogorčeni so zapisali, da je Slovenija ob pomoči vročekrvne Tržačanke zavzela Trst. Po napovedih se skrajni nacionalisti ne bodo ustavili in že načrtujejo povračilne ukrepe.