Od krvavic do diska

Gledalci bodo lahko glasovali le za dva najboljša, ki ju bo izbrala strokovna žirija.

Objavljeno
08. februar 2011 20.50
M. K.
M. K.
Slovenci pošljemo na evrovizijski oder – tako rekoč že tradicionalno – izvajalca, ki konča bolj ali manj klavrno, a organizatorji obljubljajo, da bo letos čisto drugače. »Uredniška ekipa Razvedrilnega programa TVS je k sodelovanju povabila samo kakovostne glasbenike, ki so zbrali svoje avtorske ekipe in z njimi pripravili tekmovalne skladbe za izbor Ema 2011,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»Ko sem izvedel, da smo kot mladi in perspektivni izvajalci povabljeni na Emo, se mi je v trenutku pojavilo večno vprašanje: le kam gre ta svet?! Iz kuhinje je pridišalo po domačih žgancih in krvavicah, ki jih je pripravljala moja Anja, po radiu pa so odmevali zvoki priljubljene pevke Lady Gaga. Vse to me je navdihnilo, da sem vzel v roke harmoniko in nastala je skladba Time for revolution,« nam je na vprašanje, kako potekajo priprave, slikovito odgovoril Aleš Klinar, frontmen skupine Rock Partyzani, ki bo 27. februarja tudi odprla letošnji festival. »Naša prednost in glavni adut pred drugimi tekmovalci so predvsem mladost, kvaliteta, naš gost Rok Ferengja (sicer pevec pri skupini Rok'n'band) in to, da smo zelo popularni,« je še dodal.

Čeprav naj bi bila Klinarjeva ekipa sinonim predvsem za rock glasbo, bodo na Emi očitno usekali malo po domače. Rock pa je na letošnjem izboru vseeno dobil kar precej prostora. »Ker še nikoli nismo nastopali na festivalih, nikoli nismo delali komadov s posebnim namenom. Tudi tokrat je tako, pesem je namreč kot nalašč nastala že nekaj dni pred povabilom na Emo, kar nam je pravzaprav všeč, saj se ne bi radi žanrsko in stilsko obremenjevali,« je povedal Primož Štorman, član skupine Tabu. Najhujša konkurenca zanje je skupina Leeloojamais, ki obljublja, da se bo predstavila s pesmijo, kakršne na Emi še nismo imeli. »Ne pričakujte nobenega cirkusa na odru, ker imamo radi estetiko. Z besedilom bomo poskušali pričarati, kako mi občutimo Slovenijo. To bo lepa razglednica za ves svet,« sporoča pevka Lara.

Večja novost letošnjega festivala bo zagotovo točka, ki jo v sodelovanju z Mikom Valom in Hannaho Mancini pripravlja elektronski artist DJ Sylvain. Ljubitelji plesne glasbe ga poznajo že dolgo. »Na glasbeni sceni sem pod različnimi imeni že kar 28 let, vendar to še ne pomeni, da sem brez načrtov za naprej. Vedno poskušam z nečim novim, zato sem tudi sprejel izziv za Emo.«

V bolj popevkarskih vodah bodo letos nastopili Omar Naber, Nina Pušlar, April, Maja Keuc in nova zasedba Time to Time. Pri tej skupini gre za stare znance domače glasbene scene: brata Nino in Samo Kozlevčar ter njun oče Tomaž so bili še do nedavnega gonilna sila slavnega zbora Perpetuum Jazzile. 
Še najmanj znani glasbeniki, ki bodo nastopili na letošnji Emi, so člani skupine Feliks Langus. »Smo klasičen rock bend, kolektiv glasbenikov, ki ustvarja in izvaja glasbo. Skupino sva z Anžetom Langusom ustanovila šele pred slabim letom. Pred tem sva vrsto let snemala in igrala za različne glasbene izvajalce; prvič že pred desetimi leti, ko sva na koncertih in v studiu spremljala Tinkaro Kovač, nazadnje pa sva skupaj delala v izvorni koncertni in studijski zasedbi Neishe ,« je povedal vodja skupine Matej Mršnik .

Po lanskem polomu Narodnozabavnega rocka organizatorji izbiro letošnjega zmagovalca ne bodo prepustili naključju. »Vseh deset izvajalcev bo poslušala tudi tričlanska strokovna komisija, ki bo sproti komentirala, kaj si o njihovih nastopih misli, in na koncu izmed desetih izločila osem glasbenikov. Gledalci in poslušalci se bodo z daljinskim glasovanjem odločali samo med dvema skladbama. Tista, ki bo dobila več glasov v samo enem krogu, bo zmagovalka in predstavnica RTV Slovenija na tekmovanju Evrovizije,« je pojasnil Andrej Hofer, vodja projekta Ema 2011.