Ona 365 je postala Renata Salecl

Ob rojstvu revije Onaplus poklon 50 najuspešnejšim Slovenkam.

Objavljeno
07. marec 2011 20.45
Šp. S.
Šp. S.
LJUBLJANA – V ponedeljek zvečer je v Klubu Cankarjevega doma potekala slovesnost Oninih 50, ki jo je ob rojstvu prve številke ekskluzivne revije Onaplus pripravila medijska hiša Delo. Na predvečer praznovanja dneva žena so se številni ugledni gostje poklonili 50 najuspešnejšim Slovenkam.

Obširen seznam kandidatk so v zadnjem letu krčili skupaj z uredništvom One ugledni strokovnjaki, budni spremljevalci družbenega dogajanja ter razglasili prvo med prvimi – dr. Renato Salecl, ki je postala ONA 365. Darilo za to priložnost, umetelno izdelano broško draguljarne Malalan, sta ji izročila predsednik Danilo Türk in odgovorna urednica revij Ona in Onaplus Sabina Obolnar. Nagrajenka je prejela tudi bon pokrovitelja, družbe Mercator, d. d., v vrednosti 4.000 evrov, ki ga bo namenila v dobrodelne namene.

Med prvih deset so se poleg zmagovalke, dr. Renate Salecl uvrstile Petra Matos, Tatjana Fink, Anita Ogulin, Tina Maze, Tanja Fajon, Urška Lunder, dr. Neda Pagon, Irma Pavlinič Krebs in Nataša Pirc Musar. Z aplavzom je občinstvo nagradilo tudi tistih 10, ki s svojim delovanjem bogatijo našo družbo že leta, Svetlano Makarovič, Marjano Lipovšek, dr. Gabi Vogrinčič Čačinovič, dr. Aleksandro Kornhauzer, Ireno Grafenauer, dr. Spomenko Hribar, dr. Vesno V. Godina, dr. Danico Purg, Mojco Senčar in dr. Manco Košir.

Slovesnost Oninih 50 je potekala pod režisersko taktirko Mateja Filipčiča, ki je v program, povezovala sta ga Bernarda Žarn in Mario Galunič, vpletel veliko aktualnih ženskih vprašanj. Na odru so se o uspešnosti žensk v današnjem času in njihovem vplivu na družbeno dogajanje pogovarjali Danica Purg, Ivo BoscarolValentina Smej Novak in Leon Magdalenc. Glasbeno-plesno podobo so oblikovali Jadranka Juras, Nina Strnad in Rudolf Gass, zaplesala pa sta tudi trenutno najboljša slovenska plesalca Miha Vodičar in Nadiya Bychkova.

Dr. Renata Salecl se je rodila v Slovenj Gradcu. Če rečemo, da svojega velikega mednarodnega uspeha ni načrtovala, je res tudi, da je vedno trdo delala. Ve, da uspeh ni naključen. Vse znanje, ki ga ima, ves svet, ki ga vidi – lani je svojo knjižno uspešnico Choice (Izbira, op. a.) predstavljala tudi v Avstraliji –, želi deliti s svojimi bližnjimi in širšo javnostjo. Saleclova deluje v Ljubljani, Londonu, New Yorku. Dela na inštitutu za kriminologijo v Ljubljani ter na sloviti London School of Economics. Njene knjige, denimo O tesnobi, so bile prevedene v več kot deset jezikov.