Srbom smrdi posel s Sebastjanom Vežnaverjem

Fant eks atomičarke Špelce Kleinlercher je vznemiril srbske policiste.

Objavljeno
04. februar 2011 09.08
Jure Vest
Jure Vest
Koprski poslovnež Sebastjan Vežnaver, nekdanji občinski svetnik Popovičeve stranke Koper je naš, delni lastnik Pejo Šampionke v stečaju, polovično zaposlen v podjetju Prologistic, ki trži Šampionkine izdelke, in v svojem podjetju PVG, d. o. o., je prek hčerinske firme PVG v Srbiji, podjetja PGS Motori, d. o. o., srbski policiji prodal 80 motociklov znamk Aprilia in Moto Guzzi v skupni vrednosti milijon evrov. Vežnaver je izjavil, da se je srbska policija odločila za nakup na podlagi cen in kakovosti, ki so jih ponudili na javnem razpisu. Koliko bo pri tem zaslužil, ni hotel izdati, poudaril pa je, da v Srbiji nima zvez, zaradi katerih bi bil izbran.


Dejstvo je, da je bil razpis za nakup motorjev tajen in da sindikat srbske policije ostro protestira, ker so motorji italijanske izdelave. Ne nasprotuje vladni odredbi o nakupu motorjev, vendar menijo, da ni prav, da so kupovali v obdobju gospodarske krize in povečane korupcije. V sporočilu piše, da protestirajo v okviru akcije Stop korupciji v policiji, saj srbski policisti menda nimajo niti primernih zimskih oblačil ne obutve za svoje delo, imeli pa bodo motorje, ki jih ne uporablja niti italijanska policija.

Vežnaverjeva izjava, da v Srbiji nima zvez, pa je nekoliko čudna. Po naših podatkih ima celo zelo dobre, saj je bil skupaj z Željkom Žunićem, direktorjem velikega beograjskega podjetja Beohemija, solastnik Pejo Šampionke, d. o. o., iz Bukovice in podjetja Od vrat do vrat iz Ljubljane. Obe slovenski podjetji sta po prevzemu Beohemije in Vežnaverja šli v stečaj oziroma prisilno poravnavo. Družbo Pejo Šampionka iz Bukovice, ki je od avgusta 2009 v stečaju zaradi insolventnosti, pa naj bi zdaj kupil koprski poslovnež Rajko Hrvatič, mimogrede: za novoletne praznike je bil z Vežnaverjem na dopustu na Tajskem.

Premoženje Pejo Šampionke, ocenjeno na 5,7 milijona evrov za nepremičnine, vrednost opreme pa znaša 920.000, naj bi Hrvatič kupil za dobre tri milijone evrov. Novembra lani naj bi z ustanovnim kapitalom 7500 evrov ustanovil podjetje Trgonep, d. o. o., in to naj bi kupilo Pejo Šampionko. Za poslovno leto 2009 je Hrvatičeva družba Casino Carnevale po podatkih Ajpesa prikazala na koncu 6553 evrov čistega dobička.