Začutila metuljčke in našla poročno obleko

Drzna teologinja obožuje modo, še raje pa teče, poje in igra kitaro.

Objavljeno
11. marec 2011 18.31
Danica Lovenjak
Danica Lovenjak
Prav na mednarodni dan žensk smo se zvečer dobile tri ženske. Bil je res pravi ženski večer, z veliko čokolade, oblačil in še več čveka. Eva Irgl je bila sproščena, nekoliko tudi nagajiva in polna namigov, predvsem pa drugačna, kot smo je navajeni v parlamentu. In tudi manj zapeta! Tako nasmejane je že dolgo nisem videla in zaupala mi je, da čuti metuljčke. Izvedela sem, da je temnolasec. V smehu Eva še doda, da je njen moški tako lep, da si ga ne upa pokazati.

Zato pa lahko občudujemo njena vselej pozornost vzbujajoča oblačila. Pred pomladjo si je zaželela prevetriti garderobo. S to nalogo sva se sestali pri priznani oblikovalki Nini Šušnjara. Večina Evinih oblačil nosi slovenski podpis: »Menim, da je prav, da človek na takšnem položaju, kot sem sama, vsaj malo promovira slovenske blagovne znamke. Pa tudi zato, ker so slovenski oblikovalci odlični pri svojem delu. Inovativni, drzni, kakovostni. Največ oblek v moji omari je prišlo izpod rok oblikovalke Mojce Celin. Imam tudi ljubko črno oblekico M. Faganela, zanimivi plašč Dušanke Herman, nekaj kril Almire Sadar, suknjiče Marte Vodeb ...«

Od zdaj naprej bodo v njeni omari visele tudi kreacije Nine Šušnjara, saj je bila Eva navdušena nad izdelki v salonu. Takoj ji je padla v oči obleka v kožni barvi, sešita iz 30 metrov blaga. Kmalu se nam v njej prikaže. In preseneti. »V tej bi se lahko tudi poročila,« zelo navdušeno vzklikne.

Ob tem mi zaupa, da ne bo tipična nevesta v belem, temveč so ji bolj všeč obleke v pastelnih tonih. Torej metuljčki vendarle niso tako nedolžni in morda bomo kaj kmalu zagledali Evo pred poročnim oltarjem. Zaradi natlačenega urnika nima veliko časa za nakupovanje. »Predvsem sem rada lepo urejena. Od mene to zahteva tudi funkcija, ki jo opravljam. Sicer pa je največ mojih kosov oblačil narejenih po meri.« Ob tem se že navdušuje nad drznim bodijem. Vsekakor je Eva ženska za drzne obleke, kar opazi tudi Nina, in v čem takem bi jo njeni prijatelji poslanci še posebno radi videli.

Od pepelke do sladoledarja

Ob ogledovanju oblek prizna: »Seveda bi se zlagala, če bi rekla, da moda ni tudi moja sprostitev in neke vrste strast. Vendar pa mi pravo zadovoljstvo prinašajo druge stvari. Recimo tek, petje skupaj s sestro Lejlo in igranje na kitaro. Včasih tudi violino. Zadovoljstvo pa mi prinašajo ljube osebe, s katerimi se družim in jih imam rada.«

Eva Irgl je študirala teologijo, kar se mnogim zdi neverjetno. »Gre za univerzalen študij, za znanost in ne prepričanje, čeprav sem sama verna,« poudarja. Ta študij ji nedvomno pride prav tudi v politiki, in – ne boste verjeli – videla se je tudi v vlogi duhovnice. »Ko sem bila majhna, tudi v vlogi Pepelke, Trnuljčice, Sneguljčice, celo Rdeče kapice, in v vlogi zelo znanega vipavskega slaščičarja z najboljšim sladoledom. Vsak otrok se pač identificira z vsem dobrim, kar pozna in sreča na svoji poti,« strne spomine na svoje otroštvo.

Po dolgotrajnem pomerjanju sedemo in si privoščimo čokolado, ki jo Eva naravnost obožuje. Za svoj notranji mir pa nima toliko časa, kot bi si morda želela. »Imam prijatelja, ki hodi na jogo, in mi stalno prigovarja, da bi se je morala lotiti tudi sama. Glede na vse, kar se trenutno dogaja na političnem parketu, ko se ne izbirajo sredstva, ko je treba nekoga osebno diskreditirati in ga oblatiti, mu umazati ime, bom verjetno za umiritev in sprostitev res potrebovala kakšen tečaj joge, da preživim to predvolilno obdobje, ki se je očitno že začelo.« Vsekakor bo ob tem potrebovala tudi veliko kondicije, vendar je obdobje, ko je hodila na fitnes ob šestih zjutraj, za njo. »Ti podvigi so bili namreč absolutno prenaporni. Sicer je moja kondicijska pripravljenost danes precej zmanjšana, vendar pa začnem na pomlad spet intenzivneje teči, tako da bom lahko spet pretekla kakšen polmaraton,« optimistično sklene.

Ob slovesu sta se z Nino dogovorili, kdaj se dobita, da razjasnita, kaj vse si je Eva zaželela za novo pomladno kolekcijo. Bo med novimi oblačili tudi poročna obleka?