Od žalosti se je zredila, po operaciji je srečna

Londončanke s Cher in Stevenom Tylerjem ne povezuje le petje, operiral jih je tudi isti kirurg.

Objavljeno
11. november 2011 19.51
Posodobljeno
12. november 2011 14.00
Tina Podobnik
Tina Podobnik

Ne ponaša se s čutnim, poželenja vrednim telesom kot Beyonce ali Jennifer Lopez, prav tako pa nas v glasbenih spotih in na koncertih ne poskuša zapeljati s provokativnim plesom in seksi gibi kot Rihanna. Pa vendar je zapeljala svet in prevzela na milijone ljudi preprosto, elementarno, tako kot glasbene ikone preteklosti, ko vizualni mediji še niso zasenčili najpomembnejšega dela petja – z glasom.Toda nedavno je njen glavni atribut, glas, ki zapeljuje s čutnostjo in z mesenostjo, ogrozil benigni tumor na glasilkah, ki je povzročal krvavitve.

Odpovedala vse letošnje koncerte

»Petje je dobesedno moje življenje. Moj konjiček, ljubezen, svoboda in služba. Zato nimam druge izbire, kot da popolnoma in povsem okrevam, saj lahko sicer za vselej izgubim glas,« je dejala Adele, ko je prejšnji mesec odpovedala vse do izteka leta načrtovane koncerte. Toda zdaj si oboževalci britanske pevke lahko malce oddahnejo, saj je uspešno prestala lasersko operacijo glasilk, zdravniki pa pričakujejo popolno okrevanje.

Letošnje leto je Adele Laurie Blue Adkins začela kot tornado zmagoslavja. Njen drugi album 21 se je že v prvi polovici leta prodal v 2,5 milijona izvodih, z njim pa je podirala rekorde in osvajala vrhove glasbenih lestvic. A hkrati z izjemnim uspehom so dobitnico gremija, staro 23 let, začele pestiti zdravstvene težave. Po začetni gripi, ki ji je malce oslabila glas, jo je napadel laringitis, nato pa je morala oktobra zaradi vnetja glasilk dokončno odpovedati vse nastope.

Zdaj se nažira

Bolezen njenega najpomembnejšega organa, ki bi cvetoči karieri lahko zadala smrtni udarec, je pevsko senzacijo spravila na tla. Obdal jo je oblak nenehne potrtosti, zavračala je telefonske klice, malce utehe pa je poskušala najti v hrani. A brez uspeha. »Povsem je na tleh. Vse dneve preždi doma, pred televizijo, iz postelje pa se pogosto ne dvigne do poznih ur,« je dejal njen zaskrbljeni prijatelj. »Nenehno grizlja nezdravo, hitro prehrano in sladkarije, zaradi česar je že pridobila nekaj teže, kar jo še dodatno žalosti.«

Toda tega začaranega kroga bo zdaj morda konec, saj je po nasvetu svojega zdravnika in glasovnega terapevta odpotovala v Boston in se prepustila spretnim rokam priznanega kirurga.

Spodbuja jo tudi DJ

Direktor ameriške bolnišnice dr. Steven Zeitels je med velikani glasbene industrije verjetno že kar dobro poznano ime. Zaradi preobremenjenosti, vnetja ali drugih zdravstvenih težav glasilk je že mnogo glasbenim velikanom povrnil nekdanjo moč glasu, med drugim tudi Julie Andrews, Cher in prvemu možu Aerosmithov, Stevenu Tylerju. Zdaj se mu je prepustila tudi Londončanka čutnega glasu, ki naj bi si po uspešni operaciji povsem opomogla. In četudi bo okrevanje trajalo vsaj nekaj tednov, bo morda lahko zapela naslovno pesem novega filma o najslovitejšem tajnem agentu Jamesu Bondu, ki na filmska platna prihaja prihodnje leto. Dodatno jo je poskušal spodbuditi tudi David Guetta, trenutno eden najbolj zaželenih glasbenih producentov in didžejev, ki je zanjo že napisal s čustvi nabito skladbo. »Resnično bi rad sodeloval z Adele. S tem bi se mi uresničile sanje.«