Rožnato pentljo je pogubil rak

V 75. letu je boj z rakom izgubila Evelyn H. 
Lauder, ki je 50 let vodila kozmetično hišo.

Objavljeno
17. november 2011 18.47
Posodobljeno
18. november 2011 13.00
E. B.
E. B.
Evelyn H. Lauder, začetnica kampanje za boj proti raku na dojki in oblikovalka slovite rožnate pentlje, je v 75. letu izgubila boj s hudo boleznijo. Potem ko je uspešno prebolela raka na dojki, so ji tumorji napadli še jajčnike, za zdravljenje pa je bilo prepozno, so pojasnili tiskovni predstavniki kozmetične hiše Estée Lauder.

Evelyn je bila žena dediča lepotnega konglomerata Leonarda Lauderja, v podjetju pa je imela tudi sama pomembno vlogo že 50 let, nazadnje kot direktorica trženja novih izdelkov. A bila je predvsem borka, pravijo njen mož ter sinova William in Gary, ki sta ji podarila tudi pet vnukov, in to vse življenje: Judinja, rojena leta 1936 na Dunaju, je po izbruhu nacizma s starši zbežala čez lužo, kjer so se preživljali s prodajo oblačil v majhni prodajalni na Manhattnu, ki se je pozneje razširila v verigo petih trgovin. Tam je spoznala bodočega moža: Leonard je obiskoval isto fakulteto, Hunter College, njegova mati Estée se je ravno takrat prebijala s kozmetično hišo. Štiri leta pozneje sta se Evelyn in Leonard poročila, nova članica družine Lauder pa je kar hitro morala poprijeti za delo v rastočem podjetju. Stroga Estée je bila do vseh podrejenih, tudi svoje lastne krvi, nepopustljiva in zahtevna, a Evelyn si je znala izboriti svoj položaj in uveljaviti svojo besedo, kot je pojasnila v intervjuju leta 2004, po smrti tašče, ki je doživela častitljivih 96 let: »Od otroštva sem borka, nikoli se nisem bala izraziti svojega mnenja.«

Pritegnila Hurleyjevo

Prav ona je kozmetični hiši, ki se je uveljavila predvsem s prodajo naravnih izdelkov, pridala dobrodelno kampanjo za boj proti raku na dojki, ki je od 1992. zbrala že 350 milijonov dolarjev in občutno pripomogla k ozaveščanju o najpogostejšem malignem obolenju sodobne ženske, njeno delo pa je zaznamovala tudi rožnata pentlja, danes najrazpoznavnejši simbol boja proti tej smrtonosni bolezni. V svojo dejavnost je pritegnila tudi številne slavne osebnosti, denimo Elizabeth Hurley, ki s kozmetično hišo nepretrgoma sodeluje že 15 let.

Za ustanovitvijo kampanje, je priznala Evelyn, se je skrivala tudi osebna izkušnja: leta 1989 je namreč tudi njo prizadel rak dojke, a ga je zaradi pravočasnega odkritja uspešno prebolela. Pred štirimi leti pa je dobila še eno diagnozo: rak na jajčnikih, ki pa ga kljub vztrajnosti in odločnosti ni premagala. Njen boj za milijone obolelih žensk po svetu je zdaj prevzel 77-letni vdovec Leonard.