Na poroko leta 
vabili prek faksa

Princ William bo na poroki nosil vojaško uniformo, nevestina obleka pa ostaja skrivnost.

Objavljeno
01. februar 2011 22.11
U. S.
U. S.
Zaroko so sporočili prek facebooka in twitterja. Torej ne bo prav nič čudno, če bosta princ William (28) in Kate Middleton (29) goste povabila na poroko prek e-pošte ali faksa. Seveda bodo 1800 gostom kmalu poslali tradicionalna vabila, spisana na roko in okrašena z zlatom, a po protokolu velja, da je treba pomembneže vnaprej opozoriti na vabilo, ki prihaja po starinski pošti. Da bi bile evropske kraljeve družine na tekočem, so jim iz Buckinghamske palače že poslali fakse in jih obvestili, naj bodo 29. aprila prosti.

Faks je pač najbolj učinkovit način podajanja informacij, ki se tičejo pomembnih dogodkov, in obenem najbolj vljuden, so pojasnili v palači. Nekaj gostov je, kajpak prek faksa, že potrdilo, da bodo spremljali obred v Westminstrski opatiji. Prišli bodo denimo kralj Constantine, nekdanji grški vladar, njegova žena kraljica Anne - Marie in njun najstarejši otrok, kronani princ Pavlov; ali so povabljeni tudi kraljevi preostali štirje otroci, ni znano. Obreda se bosta udeležila tudi srbski kronani princ Aleksander, ki mu je kraljica Elizabeta II. botrica, in njegova žena, kronana princesa Katherine. Tudi romunska monarhija na čelu z 89-letnim nekdanjim kraljem Michaelom, bratrancem princa Philipa, ne bo zamudila poroke leta. Dokončnega seznama svatov še nimajo in ga še usklajujejo, je povedal kraljevi predstavnik, nedvomno pa so angleški kraljevi povabili druge kraljeve hiše, tudi špansko, nizozemsko, dansko, švedsko, norveško in belgijsko. Te namreč povabijo najprej, tako pač določa protokol.

Mimogrede: da raba faksa ni nič nenavadnega, pove dejstvo, da je 84-letna kraljica Elizabeta II. tudi na facebooku, britanska monarhija ima na twitterju skoraj 99.000 članov, prisotna je tudi na flickru.

Kate skrbi le za poroko

No, mlada dva se pospešeno pripravljata na poroko, še posebno Middletonova, ki se mora obenem še učiti protokola in vsega, kar je povezano s kraljevimi. Da bi temu posvetila kar največ časa, je pustila službo pri družinskem podjetju Party Pieces, internetni družbi, ki se ukvarja z vsem potrebnim za prirejanje otroških rojstnodnevnih zabav, leta 1987 sta jo ustanovila njena mati Carole in oče Michael; bila je oblikovalka spletne strani in fotografinja. »Bodoča princesa ves svoj čas posveča kraljevi družini, katere članica bo postala,« je povedal predstavnik princa Williama.

Kate, ki raje vidi, da jo kličejo po rojstnem imenu Catherine, je bila odgovorna za različne projekte, tudi denimo božični katalog in obiskovanje sejmov, pomagala pa je tudi pri organiziranju zabav; neka njena prijateljica je izklepetala, da se je zdaj prelevila v načrtovalko poroke. Svoje, seveda. Najverjetneje se po njej ne bo vrnila na staro delovno mesto, kar je kajpak že sprožilo govorice, da mlada dva že načrtujeta družino. Nekega dne bo bodoča princesa prevzela kraljeve dolžnosti, postala bo pokroviteljica dobrodelne organizacije, ta menda še ni izbrana.

Princ in princesa

Ta hip niti še ni znano, ali je Kate že izbrala poročno obleko in kdo jo bo oblikoval. Znano pa je, da bo šel ženin po očetovih stopinjah in bo nosil uniformo, najverjetneje kraljevih zračnih sil. Sicer pa nevestina obleka ni edina skrivnost, bodoča ženin in nevesta hočeta samo zase obdržati videz prstanov, tudi zaobljubi, ki ju bosta prebrala, naj bi ostali v tajnosti. Neki insajder je dejal: »Nočeta, da bi se ljudje zasitili poroke, še preden se bo ta zgodila. Zanju je pomembno, da bi ljudje tistega dne čutili, da so del nečesa svežega in novega.«

Kje bo njuno uradno bivališče, še ni znano, nekateri govorijo o palači St. James, drugi o Buckinghamski ali Kensingtonski palači. Kate zdaj čas preživlja doma in v koči princa Williama na otoku Anglesey. Sicer pa menda kraljica podpira idejo, da bosta Kate in William tudi po poroki ostala tam in se čim dlje izogibala pozornosti medijev in javnosti. Neki vir iz palače je povedal: »Kraljica ve, kako ogromen pritisk je, ko se poroči prestolonaslednik.« Tudi mlada princesa Elizabeta se je s princem Philipom vselila v vilo na Malti, kjer je mož služil pri kraljevi mornarici.

Bodoča zakonca načrtujeta poročno potovanje, menda na Sicilijo (tam je bil princ na družinskih počitnicah z očetom Charlesom, mamo Diano in bratom Harryjem, star je bil sedem let), govori se še o Keniji, kjer je William Kate zaprosil, a počitnice ne bodo luksuzne in ekstravagantne. Poleg tega naj bi prijatelje prosila, naj ju ne obdarujejo z razkošnimi darili in naj denar raje podarijo dobrodelnim organizacijam.

Kakšen naziv bo dobila Kate po poroki s princem Williamom, drugim v vrsti za britanski prestol, še ni znano, možnosti je kar nekaj. William bi lahko postal vojvoda Clarencea, Cambridgea, Connaughta ali Sussexa, Kate bi seveda postala vojvodinja. A mladenič menda nasprotuje nazivom, je dejal neki vir: »Ostati hoče princ William, Kate pa je menda od vseh še najbolj všeč naziv princesa Catherine. Pravita, da bi ju vojvoda in vojvodinja postarala za 30 let. Morebiti se bosta odločila, da nočeta naziva.« Če bi kraljica to odobrila, bi bila Kate znana kot njena kraljeva visokost princesa Williama Valižanskega ali princesa Catherine Valižanska.