Najboljši film leta je Kraljevi govor!

Colin Firth je dobil oskarja za glavno moško vlogo, Natalie Portman pa za glavno žensko vlogo.

Objavljeno
28. februar 2011 08.14
Mi. S./STA
Mi. S./STA
Kraljevi govor, ki je prišel na letošnjo 83. podelitev filmskih nagrad z 12 nominacijami, je v skladu s pričakovanji osvojil pozlačeni kipec za najboljši film leta, poleg tega pa pobral še tri druge oskarje. S štirimi odhaja iz gledališča Kodak v Hollywoodu tudi film Izvor.

Kraljevi govor je pobral oskarja tudi za režijo (Tom Hooper (39)), glavno moško vlogo (Colin Firth (59)) in izvirni scenarij. Izvor je kraljeval v tehničnih kategorijah (mešanje tona, montaža tona, kinematografija in vizualni učinki), tri pozlačene kipce pa je osvojil film Socialno omrežje, in sicer za prirejeni scenarij, izvirno glasbo in montažo.

Natalie Portman (29) je osvojila oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Črni Labod, oba oskarja za moško in žensko stransko vlogo pa je dobila boksarska zgodba The Fighter (Christian Bale (37) in Melissa Leo(50)).

Po dva oskarja sta dobila tudi animirani film Svet igrač 3 (celovečerni animirani film in izvirna pesem) ter Alica v Čudežni deželi (umetniška režija in kostumografija). Oskar za tujejezični film je šel na Dansko za film In a Better World.