Nekateri tudi brez šol 
daleč prilezejo

Kaj imajo skupnega Depp, Pesci, Disney, Joel, Chanel in Ford?

Objavljeno
03. februar 2011 19.17
A. Sl.
A. Sl.
Večina otrok in najstnikov ve, da je dokončanje šole njihova najpomembnejša naloga, saj bodo tako prišli do poklica, ki ga želijo opravljati, in posledično denarja oziroma uspeha. Vendar ta ni vedno nujno povezan z izobrazbo, veliko je namreč takšnih, ki so šolanje opustili, danes pa se valjajo v denarju. Sem spadajo večinoma zvezdniki v svetu šovbiznisa, nekaj pa jih je tudi v gospodarstvu in drugih panogah.

Največ, kot je videti, je takšnih, ki nimajo dokončane šole, v svetu filma. Eden najuspešnejših režiserjev Quentin Tarentino, znan predvsem po filmih Ubila bom Billa, ni dokončal niti srednje šole, podobno je z igralcem Johnnyjem Deppom, ki je zapustil šolske klopi pri 16 letih, kmalu potem, ko so se njegovi starši ločili. Njegov stanovski kolega Nicholas Cage je srednjo šolo na Beverly Hillsu obesil na klin, ko je bil star 17 let, komik Jim Carrey je pustil srednjo šolo v Kanadi pri 16 letih. Pri tej starosti se je za filmsko kariero odločil tudi John Travolta, zato je nehal hoditi v šolo, dokončala pa je nista niti igralca in oskarjevca Joe Pesci in Robert De Niro.

Še prej, pri 15 letih, jo je obesila na klin tudi Catherine Zeta-Jones in si začela ustvarjati kariero na londonskih gledaliških odrih, neverjetno zgodbo o uspehu brez izobrazbe pa je spisal Walt Disney, ustanovitelj animacijskega podjetja in idejni oče tematskih parkov. Današnje podjetje The Walt Disney Company je po pisanju revije Forbes vredno kar 30 milijard ameriških dolarjev.

Tudi v svetu glasbe je nekaj takšnih, ki se lahko pohvalijo s številnimi nagradami in priznanji, a diplome ni med njimi. Glasbenica Christina Aguilera je nastopala že kot otrok v klubu Mickey Mouse, a zanimivo je, da talentirana najstnica naj ne bi sama pustila srednje šole, ampak jo je domnevno izpisala njena mama, ker se ji je hči, že dodobra prepoznavna, menda smilila zaradi velikega ljubosumja sošolcev.

Eden izmed znanih stavkov legendarnega Billyja Joela, ki je bil leta 1967 v zadnjem letniku srednje šole, a ni naredil zaključnih izpitov, je: »Ne nameravam iti na univerzo Columbia, ampak na založbo Columbia, za to pa ne potrebujem mature.« No, njegova nekdanja srednja šola se je naposled odločila, da bo že uspešnega nekdanjega učenca počastila s to listino – to se je zgodilo 25 let pozneje. Brez formalne izobrazbe se je zelo dobro znašel tudi glasbenik Jay-Z, ki je odraščal v eni najnevarnejših sosesk v Brooklynu in imel že zgodaj opravka z drogami.

Jezikavi sodnik različnih oddaj, v katerih iščejo talente, Simon Cowell, je pri 16 letih namesto v šolske klopi hodil v mestno glasbeno založbo, kjer je raznašal pošto, pri 23 pa je že ustanovil svojo. Podobna je zgodba Richarda Bransona, ustanovitelja glasbene založbe Virgin Music, ki je zaradi sledenja svojim sanjam odkorakal iz hrama učenosti pri 16 letih. Imperij skupine Virgin zdaj združuje okrog 300 podjetij v 30 državah, milijarder Branson pa ima med drugim v lasti dva karibska otočka.

Iz malega je vse skupaj zraslo v veliko tudi pri Coco Chanel, katere otroštvo ni bilo postlano z rožicami; sirota je začela delati kot šivilja, pozneje pa je blagovna znamka Chanel zrasla v eno najpomembnejših na tem področju.

Dave Thomas
, najbolj znan kot ustanovitelj in lastnik verige restavracij s hitro hrano Wendy, je poprijel za delo že pri 12 letih, tri leta pozneje je pustil šolo, se posvetil svojim sanjam, pri 35 letih pa je bil že milijonar. Tretji najbogatejši Francoz Francois Pinault, večinski lastnik podjetja PPR, ki ima v lasti podjetja Gucci, Samsonite in Puma, njegova pa je tudi dražbena hiša Christie's, je leta 1947 pustil šolo zaradi, kot je povedal pozneje, sošolcev, ki so se norčevali iz njegove revščine.

In kakšna je bila mladost Billa Gatesa, po reviji Forbes najbogatejšega človeka na svetu med letoma 1995 in 2006? Ustanovitelj podjetja Microsoft je dokončal srednjo šolo, a obupal na kolidžu.