Nenavadna glasbena zbirka kraljice matere

Poslušala je vse, od jodlarskega kanadskega kavboja do skaja.

Objavljeno
14. marec 2011 18.11
Šp. S.
Šp. S.
Danes so prvič razkrili vsebino zasebne knjižnice glasbe kraljice matere. Zbirka zapisov je zanimiva eklektična mešanica različnih žanrov, tudi ekscentrična bi se lahko reklo. V njej najdemo vse od karibskih ritmov, jodlarskega kanadskega kavboja, pop hita Paula Simona You Can Call Me Al, pa vse do jamajške ska glasbe.

Obsežna zbirka na škotskem počitniškem posestvu Castle of Mey, naj bi štela okoli 100 albumov. Kolekcija skriva presenetljivo široko paleto okusov, ki dokazuje, da je bila kraljica mati velika ljubiteljica glasbe, piše Daily Mail.

Poleg pričakovanih klasičnih del in brezčasne ljudske glasbe, zbirka vsebuje tudi medvojni govor Winstona Churchilla ter album komedije Tonyja Hancocka in The Goons. Čeprav nekdanji pomočniki pravijo, da kraljica mati ni bila poseben ljubitelj pop in sodobne glasbe, naj bi bilo nekaj albumov očitno še posebno priljubljenih: Graceland Paula Simona, album Noela Cowarda, posnetki Petra Sellersa, epizode BBC radia Hancock's Half Hour ter mnoge druge.

Pomočnik, ki je nekdaj tesno sodeloval s kraljico, je dejal: »Imela je zelo katoliški okus za glasbo, uživala pa je v poslušanju vsega, od škotskih pesmi do muzikalov.« Njena kolekcija na oddaljenem gradu na severni obali Škotske, vsebuje tudi Odo, ki so jo igrali med kronanjem njenega moža Georgea VI. Kraljca mati pa je bila tudi oboževalka francoske šansonjerke Edith Piaf in je rada poslušala pesmi z albuma La Vie En Rose.