Ojej, O. J. bo še v zaporu

Prizivno sodišče v Nevadi je zavrnilo pritožbo razvpitega O. J. Simpsona.

Objavljeno
08. februar 2011 20.21
U. S.
U. S.
Nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa O. J. Simpson ne bo stopil pred sodnike vrhovnega sodišča v ameriški zvezni državi Nevada. Prizivno sodišče je zavrnilo njegovo zahtevo za ponovno zaslišanje v zvezi z obsodbo zaradi oboroženega ropa in ugrabitve v sobi lasvegaškega hotela. Tako ostaja v zaporu, kamor so ga na sojenju oktobra 2008 poslali za 33 let, odsedeti jih mora vsaj devet, preden lahko prosi za pogojni izpust.

Sporočilo prizivnega sodišča je bilo kratko in jedrnato, zaporniku so sporočili le tri besede: »Ponovno zaslišanje zavrnjeno.« Simpsonov odvetnik Malcolm LaVergne je povedal, da to ni zadnji korak za 63-letnega nekdanjega nogometaša. LaVergne namreč pričakuje, da se bo hotel Simpson pritožiti na vrhovnem sodišču.

Sodišče v Nevadi je oktobra 2008 Simpsona spoznalo za krivega ugrabitve in oboroženega ropa dveh prodajalcev s športnimi spominki leta 2007. S pomočniki je vdrl v hotelsko sobo in se soočil s prodajalcem spominkov, gre za reči, povezane z njegovo športno kariero, ki naj bi jih prodajalec nogometašu ukradel. Mnogi so tistikrat menili, da bi morali nekdanjega športnika, ki je postal igralec, v resnici zapreti že pred leti. Večina, vsaj Američanov, se pač še vedno dobro spominja sojenja leta 1995, ki so ga imenovali kar proces stoletja, v katerem je bil O. J. obtožen umora nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana v Los Angelesu, a so ga oprostili. Malo pred oboroženim ropom je Simpson napisal knjigo z naslovom Če bi to storil, v kateri je opisal, kako bi se on lotil umora nekdanje žene in njenega spremljevalca. No, če ga že ni za krivega spoznala porota, so ga obsodili v civilni tožbi, ki jo je proti Simpsonu vložil Fred Goldman, oče umorjenega Rona; tožbo je leta 1997 dobil, Simpsonu je porota naložila plačilo 33,5 milijona dolarjev družinam žrtev. Plačal je le drobiž.

Če ni uspelo Simpsonu, pa je zato njegovemu soobtožencu Clarenceu C. J. Stewartu. Sodniki so ugotovili, da je bilo sojenje 57-letniku nepravično zaradi prisotnosti razvpitega Simpsona. Stewart, ki je s slednjim nekoč igral golf, je v zaporu presedel dve leti, zdaj so ga obsodili na tri leta pogojno in devet mesecev hišnega pripora.