Princ Harry (26) postal pilot vojaškega helikopterja

Angleški prestolonaslednik je uspešno opravil urjenje, ki ga opravi le en odstotek pilotov.

Objavljeno
10. marec 2011 16.04
Mi. S.
Mi. S.
Angleški princ Harry (26) je nedvomno za nekaj časa stopil v senco svojega brata Williama, saj ta pridno polni naslovnice s prihajajočo poroko, saj je - kot je že znano - za roko zaprosil Kate Middleton. A morda so se stvari zdaj le malce obrnile.

Že nekaj časa je znano, da je princ Harry navdušen nad vojsko, saj je že odslužil svojo dolžnost domovini, ko je odšel v Afganistan. Zdaj pa je stopil še korak naprej.

Princ je namreč uspešno opravil deset mesecev trajajoče, precej naporno urjenje za pilota vojaškega helikopterja apache – ubijalskega stroja, vrednega 53 milijonov evrov. Njegovi učitelji pravijo, da ima Harry naravni talent za letenje, urjenje za ta tip vojaškega helikopterja pa je tako zahtevno, da ga uspešno opravi le najboljši odstotek vseh pilotov, ki se prijavijo. Vsekakor mu tukaj njegov kraljevi status ni pomagal.

Zdaj, ko je Harry osvojil osnove letenja, se začenja še urjenje uporabe precej širokega arsenala, ki ga premore ta jurišni helikopter. Pravijo, da se je zelo navdušil za letenje med svojim služenjem domovini v Afganistanu, pozneje pa se je tudi prijavil na urjenje. Čeprav je na začetku padel na nekaj izpitih, se je pobral in na koncu le dobil svoja zlata krilca (ki jih po navadi dobijo piloti, ki so uspešno opravili izpit).

Trenutno naj bi se princ s svojimi 22 kolegi uril v Francoskih Alpah, kjer se piloti pred odhodom v Afganistan še bolj posvetijo letenju nad težkim gorskim terenom in se pripravljajo na vse pasti, s katerimi lahko presenetijo le gore.

Harry, ki bo kmalu tudi dobil čin kapetana, bi lahko vsaj dvakrat odšel spet služit svojo domovini v precej neprijazni Afganistan, saj ima za zdaj časa do leta 2015, ko se bodo angleški vojaki umaknili.