Rock in rap sta zahodni liberalni eksces

To poudarjajo v filmu, ki želi uzbekistansko mladino obvarovati pred to satansko glasbo.

Objavljeno
22. februar 2011 13.47
Ma. F./STA
Ma. F./STA
TAŠKENT – Uzbekistanska državna televizija je v dokumentarnem filmu Melodija in nadloga rock in rap označila kot zahodni liberalni eksces. V filmu, predvajanem v ponedeljek, hkrati poudarjajo, da to zvrst glasbe navdihujejo sadizem, zasvojenost z drogami in nemoralnost.

Film, narejen po vzoru propagandnih filmov v času nekdanje Sovjetske zveze, je opozoril pred pogubnim vplivom zahodnega rocka in rapa, ki se kot temen oblak približujeta nebu nad uzbekistansko mladino. Kot so poudarili v filmu, rock glasba izvira iz afriških lovskih ritualov, rap pa se je pojavil v zaporih, kar naj bi po navedbah filma dokazovalo to, da izvajalci rap glasbe nosijo široke in dolge hlače.

V Uzbekistanu, kjer je 90 odstotkov od 28 milijonov prebivalcev muslimanske vere, avtokratska oblast opozarja tako pred verskimi skrajneži kot pred ekscesi zahodne demokracije, kar se je v zadnjem času pokazalo predvsem z naraščanjem nestrpnosti oblasti do kulturnih vzorcev, uvoženih iz tujine.

»Ta satanska glasba je bila ustvarjena s pomočjo zlobnih sil, da bi mlade v zahodnih državah pripeljali do popolne moralne degradacije,« so povedali v dokumentarnem filmu, v katerem lahko slišimo tudi izjave nekaterih uzbekistanskih pevcev, ki menijo, da lahko rešitev za tvegane učinke zahodnega stila glasbe najdejo v uzbekistanski klasični glasbi.

Film, ki prikazuje številne prizore s škorpijoni izvajalcev rocka in rapa na koncertih, konča pa se z eksplozijo jedrske bombe v ozadju, so predvajali po tem, ko so v Uzbekistanu umaknili dovoljenje za delovanje dveh ruskih televizijskih kanalov zaradi številnih spolnih vsebin med nekaterimi njihovimi programi.