Skvoterji okupirali 
Ritchiejevo vilo

Ne bomo se izselili, sporoča tolpa The really free school.

Objavljeno
16. februar 2011 19.52
M. K.
M. K.
Po oceni britanskega raziskovalca Roberta Neuwirtha je na svetu okoli milijarda skvoterjev; to pomeni, da en človek od sedmih biva na zapuščeni oziroma vsaj trenutno nezasedeni nepremičnini brez najemne pogodbe ali kakršne koli druge pravice ali dovoljenja. Skvoterstvo je po eni strani alternativna strategija reševanja stanovanjskega vprašanja, obenem pa je to lahko tudi način življenja, za katerega se nekdo namerno odloči.

Hollywoodski režiser Guy Ritchie, znan tudi po dolgoletni zvezi z zdaj že nekdanjo ženo, pevko Madonno, je bil pred nekaj dnevi nemalo presenečen, ko je na pročelju svoje luksuzne hiše v Londonu zagledal ogromen transparent z napisom: »Okupirano!« Seveda je takoj poklical preiskovalno policijo, ta pa je ugotovila, da je njegovo vilo zasedla britanska tolpa, znana pod imenom The really free school.

Skvoterstvo je v Angliji zelo priljubljeno. Povezali so se celo v posebno organizacijo, ki na svoji internetni strani denimo ponuja navodila za novopečene skvoterje. Tako razlaga, da je skvoterstvo povsem legalno, saj ljudje z zasedbo prazne stavbe pridobijo svoj življenjski prostor. Svetujejo jim, naj se odločijo za stavbo, ki je prazna najmanj tri mesece, dlje pa jih bodo oblasti pustile na miru tudi, če bo stavba v slabem stanju. Z vprašanjem, kdo je lastnik stavbe, naj se ne ubadajo. Ob obisku policije naj, svetuje organizacija Advisory Service for Squatters (ASS), nikoli ne odprejo vrat, ampak naj se pogovarjajo pri zaprtih vratih. »Razložite, da niste vlomilci, da tu živite zato, ker nimate kje drugje. Ne priznajte, da ste vlomili, recite, da so bila vrata odprta in ste prosto vstopili,« še piše na njihovi strani.

A tokrat so vendarle imeli malce prevelike apetite. Ritchiejeva vila je namreč vredna več kot osem milijonov evrov. »Hiša sploh ni zapuščena! Res je, da v njej še nisem živel, a z zaročenko sva se imela namen prav kmalu preseliti,« je bil v izjavi za javnost ogorčen Ritchie, ki je že nekaj mesecev srečen v objemu 29-letne manekenke Jacqui Ainsley. »Ljudem, ki so se brez dovoljenja naselili v hišo, sporočamo, da je tam živeti trenutno tudi zelo nevarno, saj delavci še niso končali obnovitvenih del,« je še povedal njegov tiskovni predstavnik.

Tolpe The really free school pa očitno niti gradbeni stroji ne bodo pregnali iz vile. Z novinarji, ki jih je te dni okrog hiše polno, se nočejo pogovarjati, so pa na svoji spletni strani zapisali, da se nimajo namena izseliti iz hiše. »Do nadaljnjega bomo živeli tukaj!« sporočajo. Londonska policija pa obljublja, da bo hiša prazna do konca tedna. »Uspelo nam bo, o tem sem prepričan. Tudi sosedje in drugi stanovalci, ki živijo tam blizu, so zaskrbljeni. Vsekakor ne bomo dopustili, da bodo skvoterji strašili v našem okolišu,« je povedal eden od predstavnikov policije.