Slavni, ki so psovali Jude – in si uničili kariero

Tuji zvezdniki v svojih izjavah večkrat pokažejo rasistična nagnjenja.

Objavljeno
03. marec 2011 13.47
S. U.
S. U.
Zvezdniki. Svojo kariero gradijo dan za dnem, leto za letom, vse premišljeno in z namenom. Potem pa ena nepremišljena izjava in kariera v veliki meri splava po vodi. Predvsem ko gre za protisemistična namigovanja. Zadnji v vrsti omenjenih  je oblikovalec modne hiše Dior John Galliano (50). Ni še dolgo, kar so v javnost pricurljali videoposnetki, na katerih britanski modni oblikovalec sredi restavracije nič hudega sluteč par napada s protisemitističnimi verbalnimi izstrelki. »Umazana Judinja, morala bi umreti,« se je glasila ena izmed njegovih žaljivk. Kljub zatrjevanju, da je nedolžen, mu po francoskih zakonih grozi do šest mesecev zapora.

Nepremišljenost ali rasistični govor?

Eden izmed takšnih je tudi Mel Gibson. Z njim so se težave začele že leta 2004, ko je del javnosti in filmskih kritikov njegov film Kristusov pasijon (Passion of the Christ) proglasil za protisemitističnega. Dve leti kasneje je avstralski igralec svojo medijsko podobo dokončno poteptal. Potem ko ga je med vožnjo pod vplivom alkohola ustavil policist, ga je igralec pošteno ozmerjal in ga obtožil, da so Judje krivi za vse vojne, ki se dogajajo po svetu. Na Gibsonovo nesrečo je mimoidoči posnel celotni incident na mobilni telefon. V zadnjem času pa mu še več sivih las povzroča soproga Oksana Grigorjeva, ta je namreč v javnost spustila avdioposnetek z igralčevimi izjavami, ki bi jih lahko označili kot rasistične in seksistične.

Seznam incidentov seveda ne more obstajati brez Charlieja Sheena (45). V njegovi zadnji kontroverznosti je dodobra razburkal judovsko javnost. Charlie zadnje čase ni v najboljših odnosih s producentom humoristične serije Dva moža in pol (Two an a Half Men) Chuckom Lorrejem. Pred kratkim ga je v neki televizijski oddaji poklical po imenu Chaim, kar je producentovo hebrejsko ime. Judovske skupnosti so izjavo takoj označile kot del protisemitistične propagande.

Michael Jackson v času svojega življenja ni slovel po rasističnih izjavah, čeprav je leta 2005 na televizijski postaja ABC Jude označil za krvosese. Spomnimo se tudi, da je pokojni kralj popa že leta 1995 v svoji pesmi They don't care about us svet osupil z besedilom, ki je vsebovalo vrstico Jew me, Sue me (spremeni me v Juda, toži me). Kljub drugačnim obljubam besedila ni nikoli spremenil.

A nobeden izmed naštetih zaradi nepremišljenih izjav ni tako zapravil kariere kot nepoboljšljivi šahovski genij, sicer tudi sam Jud, Bobby Fischer. Večino svojega življenja je namenil provociranju ameriških političnih oblasti. »J... se, Judje,« so se nekoč glasile njegove besede sredi radijske oddaje v živo. Še več zgražanja je med prebivalci ZDA sprožilo njegovo pismo podpore teroristom, ki so sodelovali v napadih zloglasnega 11. septembra. »Dragi gospod Osama ...,« se je glasil začetek. Fischer je umrl pred tremi leti na Islandiji, saj je imel prepoved vrnitve v ZDA.