Šola ni vse – lekcije samoukih milijonarjev

Nekoč problematični mladci, ki so zgodaj zapustili šolske klopi, so danes slavni milijonarji.

Objavljeno
28. februar 2011 13.13
J. K.
J. K.
Problematično obnašanje v mlajših letih in zgodnje zapuščanje šolskih klopi so pogosta poglavja v biografijah milijonarjev. Večina jih bo povedala, da je njihov uspeh samo trdo delo. Tako recimo Paul Smith, ki se je od šole poslovil pri 15 letih in začel delati v trgovini z oblekami. Sčasoma sta s prijateljem odprla svoj butik. Danes je vreden 160 milijonov evrov. Prav tako je z ničle začel Richard Branson, lastnik Virgina, ki vključuje prek 360 različnih podjetij. Njegov imperij obsega vse od glasbe in telekomunikacij do letal in vlakov. Začel pa je s skromno revijo Študent, ki ji nihče ni napovedoval uspeha.

Lekcije samoukih milijonarjev

Eden teh je Hamish Ogston, njegovo bogastvo je ocenjeno na 387 milijonov evrov. S 17 leti je začel delati v norveški trgovski mornarici, delal je tudi v Torontu in kanadskih rudnikih urana. Danes upravlja s podjetji s telekomunikacijami, zabavo in nepremičninami. Njegov moto je, da se zanaša samo nase.

»Če nisi odvisen od drugih, nimaš težav zaradi njihovih napak,« pravi. Še eden teh je slavni kuhar Jamie Oliver.

Sodelovanje je pot k uspehu

Tom Jones je od leta 1962 prodal več kot 100 milijonov plošč. Pisal je pesmi, vendar je uspeh prišel šele, ko je začel sodelovati z drugimi.

Samo privatniki zaslužijo

Hugh Osmond je svojo štipendijo zapravil na promocijah nočnih klubov. Ko je končal študij na Oxfordu, ni razmišljal o tem, da bi postal zdravnik – svoj denar je vložil v verigo pubov in do svojega 41. leta zaslužil 162 milijonov evrov.

Do bogastva na vlaku

J. K. Rowling nikoli ni upala na uspeh. Na vlaku med Manchestrom in Londonom se ji je porodila ideja o Harryju Potterju – do zdaj je prodanih več kot 400 milijonov izvodov iz serije knjig o čarovniku. Najvažnejša vrlina za Rowlingovo je vztrajnost.

Rutina ubija ustvarjalnost


Sting je postal slaven kot pevec skupine The Police. To je nekdo, ki se nikoli ne ujame v vsakodnevno dolgočasje. Vedno je pripravljen poslušati svoj notranji glas in mu slediti. Pravi, da rutina ubija ustvarjalnost, vreden pa je 150 milijonov evrov.