Tudi dirigent Zubin Mehta (74) na pločniku slavnih

Svojo zvezdo, ki je sicer že 2434., na aveniji sanj je dobil v torek.

Objavljeno
03. marec 2011 09.06
P. P./STA
P. P./STA
Indijski dirigent Zubin Mehta (74) je dobil svoje mesto med številnimi filmskimi zvezdami. V torek so namreč na znamenitem hollywoodskem Pločniku slavnih (Walk of Fame) odkrili njegovo zvezdo. To je že 2434. zvezda na tej aveniji sanj.

Dirigentu je ob tem čestitko izrekel junak filmskih platen Kirk Douglas (94). Mehti, ki nastopa po vsem svetu, pa so zaigrali člani filharmoničnih orkestrov Los Angelesa in Dunaja ter izraelske filharmonije, poroča nemška tiskovna agencija Dpa.

Z zvezdo je Mehta, kot je dejal, obeležil tudi 50 let delovanja z Izraelsko filharmonijo. Dirigent trenutno gostuje v ZDA.

Najmlajši stalni dirigent filharmoničnega orkestra iz Los Angelesa

Zubin Mehta se je rodil v Mumbaju. Na Dunaju je študiral pri Hansu Swarowskem. Pri 23 letih je dirigiral tako dunajski kot berlinski filharmoniji, pri 26 letih pa je postal najmlajši stalni dirigent filharmoničnega orkestra iz Los Angelesa. Hkrati je bil glavni dirigent simfoničnega orkestra iz Montreala.

Leta 1969 je postal glasbeni svetovalec izraelske filharmonije in leta 1977 njen glasbeni direktor, leta 1981 so ga povzdignili v dosmrtnega glasbenega direktorja. Ob vseh drugih angažmajih je bil 13 let glasbeni direktor newyorške filharmonije.