Znani gostje kraljeve poroke

Na seznamu ni Sarah Ferguson, nekdanje žene princa Andrewa.

Objavljeno
19. februar 2011 21.00
Šp. S./STA
Šp. S./STA
LONDON – Britanski princ William (28) in njegova zaročenka Kate Middleton (28) sta na poroko povabila kar 1900 gostov. Med povabljenci so poleg družinskih članov in prijateljev tudi številne kronane glave, tuji voditelji in diplomati.

Vabila na poroko leta, ki jo 29. aprila pripravlja britanska kraljica Elizabeta II., so na pošto romala minulo sredo in četrtek. Na britanskem dvoru imen povabljencev niso želeli izdati. Potrdili so, da sta več kot 1000 imen na seznam uvrstila William in Kate osebno. Povabila sta tudi prijatelje z univerze St. Andrews, kjer sta se spoznala.

Med povabljenci je okoli 40 članov tujih kraljevih družin z različnih koncev sveta ter 50 članov britanske kraljeve družine. Med njimi pa ni vojvodinje Yorške Sarah Ferguson (51), nekdanje žene Williamovega strica, princa Andrewa (51). Da ni povabljena in da povabila niti ni pričakovala, je potrdil njen tiskovni predstavnik.

Na britanski poroki bo še okoli 200 povabljenih iz britanske vlade, parlamenta in diplomatskega zbora, 60 guvernerjev ter premierjev držav članic Commonwealtha in 30 članov britanske vojske. Okoli 80 imen pa je na seznam povabljenih uvrstil Williamov oče, prestolonaslednik princ Charles (62). Večinoma gre za ljudi iz krogov prinčevih dobrodelnih ustanov.

Vseh 1900 gostov ne bo povabljenih na poporočni sprejem v Buckingamsko palačo in na večerjo k princu Charlesu. Kraljica Elizabeta je na kosilo v Buckingamsko palačo povabila le 600 svatov. Na večerjo s plesom, pa je povabljena še ožja skupina 300 izbrancev.