Casiraghi proti pazniku zamahnil kar s stolom

Po izgredu so ga umirile šele gumijevke.

Objavljeno
08. marec 2011 19.20
Posodobljeno
08. marec 2011 21.15
Mitja Felc
Mitja Felc
LJUBLJANA – Na zadnji obravnavi je 42-letni zapornik Stephen Casiraghi zgolj kratek čas žulil zatožno klop, saj je Andrej Baraga, predsednik senata ljubljanskega okrožnega sodišča, prebral le nekaj listin in pojasnil, da kljub poizvedovanju v zaporih ni dobil podatka, kateri zdravnik je nekaj dni po spornem boju med zaporniškimi pazniki in obtoženim zadnjega pregledal. Staremu znancu sodišč tokrat vnovič sodijo zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Novo obtožbo v zajetni kriminalni kartoteki si je Casiraghi nakopal po izgredu decembra 2004, ko je bival v ljubljanskem zaporu. Dovolili so mu rekreacijo v sobi za fitnes, a ker mu je postalo dolgčas, je pljuval skozi okno ter zmerjal paznike in pripornike. Paznika ga nista mogla umiriti in sta poklicala na pomoč vodjo pripora. Obtoženi trdi, da je Marko Ramljak ponorel in ga brez vzroka namlatil, s stolom pa da se je le branil, ko je ležal na tleh.

Prvostopenjski sodniki so na prvem sojenju verjeli paznikom, da Casiraghi ni ubogal njihovih navodil, naj odide v celico. Dvignil je stol nad glavo in z njim zamahnil nad Markom Ramljakom, vodjo pripora. Razjarjenega Casiraghija so umirile šele gumijevke. Obsodili so ga na leto in dva meseca zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Sodnik Baraga je v ponovljenem sojenju poskušal izvedeti, kateri zdravnik je nekaj dni po napadu pregledal Casiraghija, a so mu iz zaporov sporočili, da bo to zelo težko ugotoviti, sploh za december 2004. Zapori namreč nimajo svojih zdravnikov, temveč pogodbene, ki se menjajo. »To bi moralo biti razvidno iz zdravniške kartoteke obtoženega, vendar, kot je znano, se to tam ne da razbrati,« je pojasnil. Na naslednjo glavno obravnavo 18. aprila bodo zato povabili zdravnico, ki se bo morebiti spomnila, kdo ga je pregledal, v nasprotnem primeru bodo sodniki odločitev sprejeli tudi brez tega podatka, je pojasnil predsednik senata.

Casiraghi je po končani glavni obravnavi v spremstvu treh pravosodnih policistov odšel nazaj za zapahe na Dob, kjer prestaja 18-letno zaporno kazen zaradi grozovitega izživljanja nad 19-letno štoparko, ki je v začetku februarja 2007 na Dolgem mostu v Ljubljani nič hudega sluteča prisedla v njegov avtomobil. Ugrabil jo je in zvezal z verigami. Trideset ur se je tresla za življenje, potem pa izkoristila njegovo odsotnost in se ji je kljub temu da je bila priklenjena za drevo, uspelo rešiti in priklicati pomoč.