Černe obsojen zaradi goljufije

Od 2007 do 2009 je fizičnim in pravnim osebam prodal okoli 900 avtomobilov.

Objavljeno
22. februar 2011 21.34
S. N./STA
S. N./STA
LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je razglasilo sodbo zoper direktorja družbe Avto Moto Černe Boruta Černeta, ki je bil decembra leta 2008 priprt zaradi suma poslovne goljufije. Zaradi poslovnih in klasičnih goljufij pri prodaji osebnih vozil in motociklov mu grozi skoraj osem let zapora, na tožbo pa se lahko pritoži, poročajo spletne Finance.

Černe je bil spoznan za krivega goljufije fizičnih oseb pri prodaji osebnih vozil in motociklov. Večino obtožb pravnih oseb pa mu je okrožno sodišče oprostilo, ker je družba v stečaju. Černe je dobil enotno kazen sedem let in osem mesecev. Pričakovano je, da se bo na sklep tudi pritožil.

Sodišče je Černeta sicer oprostilo obtožb lizinških podjetij, med njimi NLB Lizinga in BKS Leasinga, ter ponarejanja listin, za katere ni bilo dovolj dokazov.

Za goljufije Černetovih strank, preslepitve zaposlenega v družbi BKS Leasing, preslepitve družbe Pemos pa je bil Černe spoznan za krivega.

Černe je strankam oddajal avtomobile v podnajem, od njih je pobral varščine in letni najem, varščin po letu dni pa ni vrnil. Avtomobile so zasegla lizinška podjetja, pravi lastniki avtomobilov, saj Černe ni plačeval lizinških obrokov.

V letih 2007–2009 je fizičnim in pravnim osebam prodal okoli 900 avtomobilov in motornih koles, za katere niso bile plačane davčne obveznosti.