Dolg jezik Radonjiću vzel sojenje Čerinu

Skoraj že končani proces se bo začel znova.

Objavljeno
04. november 2011 17.25
Posodobljeno
05. november 2011 21.49
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – Kot strela z jasnega je med sodne kroniste udarila informacija, da na prihodnji ali na eni od naslednjih sodnih razprav še ne bodo dočakali sodbe Primožu Čerinu, obtoženemu umora Fatmirja Bajramija. Doslej so bile v tej zadevi na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča štiri razprave, videno skozi laične oči pa je bil postopek skoraj že končan in predsednik senata, sodnik Zvjezdan Radonjić, bi lahko kaj kmalu izrekel sodbo. Čerinu preti 30 let zapora, a prav zaradi omembe te kazni na prejšnji razpravi 13. oktobra je Radonjić odletel s tega primera. Proces se bo zato začel znova z zamenjavo petčlanskega senata, ki mu bo namesto njega predsedovala sodnica Jasmina Javornik.

Sodnike zebe, zapornike pa ogrevajo

Ko je vest, da se bo skoraj že končani proces moral začeti z branjem obtožbe in ponovitvijo celotnega dokaznega postopka (kar nas bo davkoplačevalce po nepotrebnem stalo kar nekaj denarja), pricurljala iz sodne palače, so nekateri poznavalci tamkajšnjih dogajanj menili, da poskušajo pristojni enega od najizkušenejših ljubljanskih kazenskih sodnikov le postaviti na stranski tir. Ni namreč skrivnost, da jim gre v nos Radonjićevo pogosto pojavljanje v Delovih pismih bralcev.

Včasih jih napiše kot civilist z domačega naslova, včasih kot okrožni sodnik s Tavčarjeve 9

Nadvse zabavno je bilo denimo njegovo zadnje pismo, ki je bilo objavljeno 11. oktobra. Kot sodnik je ponergal nad tem, da imajo zaporniki več toplote kot ljudje v sodni palači. Ta po njegovih besedah ni bila ogrevana, zato se na hodnikih »sodniki srečujemo in pozdravljamo v jaknah in zimskih plaščih, v katere smo odeti, da ne zmrznemo. Po sicer ne povsem preverjenih podatkih, vendar dokaj verodostojnih, je stavbišče na Povšetovi 5, Ljubljana – zapori – že ogrevano,« se je pridušal Radonjić ter cinično terjal izenačitev položajev sodnikov in tistih, ki so jih prav oni poslali za zapahe.

V avgustovskem pismu z naslovom Nekaj malega stroke je ugovarjal razburjeni javnosti, da kot preiskovalni sodnik ni dal pripreti ugrabitelja malčice iz Mekinj Uroša Loža. Čeprav so pozneje njegovi odločitvi prikimavali nekateri pravni strokovnjaki, so višje sodne inštance spremenile Radonjićevo odločitev ter Loža zdaj na sojenje vozijo s Povšetove.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Po poročanju kronistov je na prostor za priče stopila Čerinova zunajzakonska partnerica