Hekerja Matjaža so
 prijeli v filmski akciji

Škorjanc naj bi še naprej sodeloval pri okuževanju računalnikov.

Objavljeno
27. oktober 2011 21.34
Posodobljeno
28. oktober 2011 09.00
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

MARIBOR – Da so Matjažu Škorjancu, enemu izmed dveh najbolj iskanih Slovencev v tujini, šteti dnevi na prostosti, smo lahko domnevali že nekaj tednov. Izvedeli smo, da so agenti ameriškega preiskovalnega urada FBI slovenske varnostne organe že pred meseci obvestili, da mariborski računalniški genij in avtor programčka, ki je okužil na milijone računalnikov po svetu, še vedno nadaljuje svoje ilegalno početje – kot da bi hotel okužiti vse računalnike tega sveta. Zato so Američani pred dobrim mesecem še drugič zahtevali njegovo izročitev, a je slovensko pravosodno ministrstvo to odločno zavrnilo. Tudi zato, ker Slovenija in ZDA nimajo podpisanega sporazuma o izročanju svojih državljanov.

Udarili na več lokacijah naenkrat

Računalniški heker iz Orehove vasi (vasica v občini Hoče - Slivnica) je ostal na prostosti, a le do včeraj zjutraj. Kot smo izvedeli, je dežurni preiskovalni sodnik predvčerajšnjim policistom prižgal zeleno luč za opravo treh hišnih preiskav. Ker je Škorjanc v zadnjem času zamenjal kar nekaj začasnih prebivališč, so preiskovalci udarili na vseh lokacijah istočasno. Tako naj bi že predsinoči zvečer obiskali hišo njegovih staršev v Orehovi vasi, štirje policisti pa so v filmski akciji skoraj istočasno prišli v stanovanje v Goriški ulici v Mariboru, ki je v lasti Matjaža Škorjanca; s pomočjo lestve so se prikradli na balkon in skozi balkonska vrata vdrli v stanovanje, tako da so razbili steklo. Tam so Škorjanca tudi našli.

Prijeli še enega

Predvidevamo lahko, da so ga policisti s kazensko ovadbo zaradi računalniške kriminalitete in pranja denarja takoj odpeljali k preiskovalnemu sodniku. Poleg Škorjanca pa naj bi mariborski policisti prijeli še enega človeka, ki naj bi v zadnjem obdobju sodeloval z avtorjem enega najbolj razširjenih svetovnih virusov. Po naših informacijah naj ne bi šlo za doslej javnosti nepoznanega moškega.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Preiskujejo tudi njegovo prijateljico Nušo Čoh