Neuradno: Bojan Petan prost, pridržana Ksenja Žnideršič Planinc

Preiskovalci skrbno pregledujejo dokumentacijo, ki jo dobijo v roke.

Objavljeno
10. november 2011 08.13
Posodobljeno
10. november 2011 08.13
P. J., A. L.
P. J., A. L.

LJUBLJANA – Po poročanju Dela naj bi kriminalisti prišli na Delo Prodaja na Dunajski 5 že okoli šeste ure zjutraj. Kaj in koga preiskujejo, za zdaj še ni znano. Ob robu preiskave na Dunajski je slišati, da naj bi bili kriminalisti tudi na Dnevniku, kar pa v Dnevniku zanikajo. Iz neuradnih virov smo izvedeli, da kriminalisti preiskujejo tudi Bojana Petana, Finance pa poročajo, da preiskujejo tudi prostore DZS.

»V ozadju ni nobene zgodbe«

Vzrok za preiskavo naj bi bil nakup obveznic Dela Prodaja od Sklada za financiranje razgradnje NEK. Preverili smo, ali tudi pri skladu v Krškem potekajo preiskave, vendar zaradi zasedenosti direktorice, ki je pristojna za odgovarjanje na takšna vprašanja, nismo dobili informacij. »Nekatere aktivnosti pri nas res potekajo, za kaj več pa nisem pristojna,« nam je v telefonskem pogovoru dejala poslovna sekretarka Aleksandra Špiler. Nekateri viri trdijo, da je prav v. d. direktorja Sklada za financiranje razgradnje NEK, Ksenja Žnideršič Planinc, ena izmed dveh pridržanih.

V spremstvu policije so na toaletne prostore pospremili direktorja Dela Prodaja Branka Berganta, ki je dejal, da v ozadju ni nobene zgodbe in da se le popisujejo neki dokumenti. »Ne preiskujejo Dela Prodaja, ampak so prišli pogledat papirje,« je dejal Bergant. Nobeden od njih naj ne bi bil pridržan, odgovora na vprašanje, kdo je bil pridržan, pa ni odgovoril.

Sum organiziranega kriminala

S policije so na naše vprašanje, kaj preiskujejo in ali je v postopku preiskave kdo izmed zaposlenih, odgovorili: »Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes skupaj s policisti Policijske uprave Ljubljana opravljajo 10 sklopov hišnih preiskav na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj. V hišnih preiskavah, ki se izvajajo tako v zasebnih kot tudi službenih oz. poslovnih prostorih, kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma organiziranega kriminala s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V okviru hišnih preiskav je bila dvema osebama odvzeta prostost. Današnje hišne preiskave so del šest mesecev trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Krškem.«

Kaj se je dogajalo?

V ozadju preiskave naj bi bil Bojan Petan, ki je v navezi z Gregorjem Golobičem. Petan naj bi, kot je že februarja pisal Reporter, prek lastništva v navzkrižno povezanih družbah DSZ in Delo Prodaja lastniško obvladoval Terme Čatež in jih prevzel pred tremi leti v času visokih cen delnic. Glede zavarovanja kredita za prevzem so se banke zadovoljile kar z delnicami prevzetega podjetja, ki pa jim je vrednost od tedaj precej padla.

Kot pomoč za servisiranje kredita pa naj bi Petanu pomagala kar v. d. direktorja državnega Sklada za financiranje razgradnje NEK Ksenja Žnideršič Planinc. V imenu sklada je konec lanskega leta kupila 305.000 obveznic Dela Prodaja po ceni 9,75 evra za obveznico – skupaj je torej zanje plačala tri milijone evrov.